Magyar Tudományos Akadémia
 

MTA KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Vezeto hírek

Jóna László megvédte doktori értekezését

2017. február 14-én Jóna László, a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály kutatója cum laude minősítéssel megvédte „Időben és rendeltetésben korlátozott városi terek problémáinak vizsgálata” című doktori dolgozatát a Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolájában.

TOVÁBB >>>
Dalos Péter a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának tizedik előadója

A Smart City rendezvénysorozat tizedik előadója Dalos Péter a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) MOL Bubi termékmenedzsere volt, aki előadásában bemutatta a budapesti MOL Bubi közbringarendszer működését (https://molbubi.bkk.hu/), használatának tapasztalatait, továbbá a fenntartható városfejlesztésre gyakorolt pozitív hatásait.

TOVÁBB >>>
Dr. Tóth Péter és Fóti Balázs a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának kilencedik előadója

A Smart City rendezvénysorozat kilencedik előadója Dr. Tóth Péter a Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszékének docense, és Fóti Balázs a Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. (http://cycleme.hu/) értékesítési igazgatója volt.


A két előadásból kiderült, hogy különböző kerékpárkölcsönző rendszerek működnek a világon, ezek közül léteznek hagyományos, és elektromos kerékpárokkal felszereltek. A Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. ugyanakkor létrehozott egy olyan hibrid rendszert, melyben a hagyományos, és az elektromos kerékpárokat is használni lehet. Így a GyőrBike ősszel induló fejlesztésének keretében négy új hibrid állomás kerül majd kialakításra, ahova próba jelleggel elektromos kerékpárokat is kihelyeznek, valamint a megyeháza előtti dokkoló is átalakításra kerül hibridre. Fóti Balázs elmondása alapján az elmúlt egy év alatt, az alábbi negatív tapasztalatokat gyűjtötték össze a győri rendszerről: Megsüllyedt néhány dokkoló állomás, ezért mindegyikre utólag talplemezt szerelnek, amely ideális szögben és magasságban tartja az első kereket dokkoláskor és zökkenőmentes dokkolást biztosít. A kerékpárok rögzítő zárral vannak ellátva arra az esetre, ha nincs üres dokkoló egy állomáson, melyek azonban könnyen megsérülnek, így folyamatosan cserélik egy strapabíróbb zárra. Egyes állomások, ahol 8 dokkoló van, csúcsidőben gyorsan betelnek, így ezek esetleges bővítése szükséges.

TOVÁBB >>>
Soóki-Tóth Gábor a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának nyolcadik előadója

A Smart City rendezvénysorozat nyolcadik előadója Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője volt, aki az 50 éves MUT jubileum alkalmából megjelent "A várostervezés horizontjai - térben gondolkodva" című RTPI szakmai kiadványának magyar kiadását mutatta be.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály a Finland Team és a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett smart city rendezvényen

2016. április 26-án a finn nagykövetség épületében a Finland Team és a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében valósult meg a „Hungary and Finland Go Green - A cleantech business forum on e-mobility, renewable energy and smart future” című rendezvény.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Smart City MUT50 műhelybeszélgetésen

2016-ban ünnepli 50. évfordulóját a Magyar Urbanisztikai Társaság. Ezen kerek évforduló alkalmából egy olyan rendezvénysorozat vette kezdetét, amelynek célja az urbanisztika múltját, jelenét és jövőjét érintő téma- és kérdéskörök minél szélesebb közönségben történő megvitatása. A sorozat keretében 2016. április 21-én a Magyar Urbanisztikai Társaság székházában (1094 Budapest, Liliom u. 48.) került megrendezésre a „Miért jó nekünk az okos város?” című műhelybeszélgetés és vita.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály a Smart City Coaching projekt munkamegbeszélésen Leeuwardenben

A Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (PGH) felkérésére Lados Mihály a NYUTO tudományos főmunkatársa 2016. április 19-20-án részt vett az Erasmus+ program keretében hat ország részvételével megvalósuló Smart City Coaching (SMACC) projekt aktuális munkamegbeszélésén a holland Leewardenben.

TOVÁBB >>>
Jóna László előadást tartott a Meggyesi Tamás tiszteletére rendezett szimpóziumon

A Magyar Tudományos Akadémia Településtudományi Állandó Bizottsága 2016. április 14-én „Települési Kultúráink Útvesztői” címmel szimpóziumot tartott Meggyesi Tamás tiszteletére a Kortárs Építészeti Központban (KÉK). A rendezvényen Jóna László a NYUTO tudományos segédmunkatársa a kutatási témájáról tartott előadást „Belső udvarok Győrben” címmel.

TOVÁBB >>>
Nemzetközi konferencia Pécsen

2016. április 7 és 8 között került megrendezésre Pécsett az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézetének szervezésében a New Ideas and New Generations of Regional Policy in Eastern Europe elnevezésű nemzetközi konferencia.

TOVÁBB >>>
Dr. Lados Mihály Smart City előadása

A Győri Baross Klub, a Közlekedéstudományi Egyesület Győri Területi Szervezete és a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara Közlekedési Szakcsoportja 2016. április 5-én szervezett találkozóján Dr. Horváth Balázs tartott előadást „Smart Transport - Smart City” címmel melyet Dr. Lados Mihály „Smart City” előadása vezetett fel.

TOVÁBB >>>
Szemerey Samu a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának hetedik előadója

A Smart City rendezvénysorozat hetedik előadója Szemerey Samu volt, aki három szervezet képviseletében mutatta be a városi laboratóriumokat az előadás résztvevőinek.

A „city lab” vagy „living lab”, vagyis a városi laboratórium alapját az úgynevezett négyes hélix modell adja, mely a helyi egyetem, az ipar, az állam és a civil szféra együttműködésén alapul. A városi laboratórium lényege, hogy olyan új innovatív kezdeményezések valósuljanak meg egy adott városban, mely kölcsönösen előnyös a lakosság és az önkormányzat számára, vagy az ipar, az önkormányzat és a lakosság számára stb.

TOVÁBB >>>
Ismeretterjesztő gyalogtúra a Bakonyban

A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya és az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya 2016. március 13-án gyalogtúrát szervezett a Bakonyba. Az érdeklődők Prof. Dr. Veress Márton vezetésével a Hódos-ér völgye és a Cuha-szurdok karsztjaival ismerkedtek, átfogó képet kaptak a hegység geológiai sajátosságairól.

TOVÁBB >>>
Csongrádi Zoltán a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának hatodik előadója

A Smart City rendezvénysorozat hatodik előadója Csongrádi Zoltán a PANNON-VÍZ Regionális Önkormányzati Víziközmű-szolgáltató Zrt. műszaki igazgatója volt. Csongrádi Zoltán előadásában bemutatta a PANNON-VÍZ Zrt.-t (http://www.pannon-viz.hu/) és az elmúlt évek víz fogyasztásának, valamint a szennyvíz használatnak fontosabb adatait, trendjeit a működési területén.

TOVÁBB >>>
Kulcsár Sándor a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának ötödik előadója

A Smart City rendezvénysorozat ötödik előadója Kulcsár Sándor a Lechner Nonprofit Kft. vezérigazgatói tanácsadója, egyben smart city vezetője volt. Kulcsár Sándor a Lechner Nonprofit Kft. (http://lechnerkozpont.hu/) bemutatását követően előadásában ismertette a Magyar Telekom szolnoki T-City (http://www.telekom.hu/rolunk/t-city/a_jovo_varosa) programjának megvalósítását, annak tanulságait és sikereit.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály az okos városokról a Kisalföldben

Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője Rimányi Zita kérdéseire válaszolt a Kisalföld 2016. január 20-i számában az okos városokkal kapcsolatosan. A cikk szövege a tovább gombra kattintva elolvasható.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Kautz konferencián Győrben

A győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara 2015. június 11-én Kautz Gyula emlékkonferenciát rendezett. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára és a NYUTO tudományos tanácsadója volt a levezető elnöke a „A városfejlődés új irányai – a győri modell” c. szekciónak, amelyben „Gazdaság és városfejlesztés a helyi adópolitika tükrében” címmel tartott előadást Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője.

TOVÁBB >>>
Tóth Tamás és Dr. Tóth Péter a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának negyedik előadója

A Smart City rendezvénysorozat negyedik előadója Tóth Tamás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal főosztályvezetője és Dr. Tóth Péter PhD a győri Széchenyi István Egyetem Környezetmérnöki Tanszékének egyetemi docense volt. Tóth Tamás az előadásában ismertette a megújuló energiaforrások felhasználási részarányának hazánkra vonatkozó Európai Uniós előírásait, majd ezt követően bemutatott néhány hazai jó példát, továbbá a megújuló energia felhasználásának előnyeit, végül pedig mindennek a Smart Cityben való szerepét.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a PAB Smart City rendezvényén Pécsen

A Pécsi Akadémiai Bizottság Tér- és Településtudományi Munkabizottsága és az Építés- Építészeti Munkabizottsága 2015. június 2-án a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában közös rendezvényt szervezett "Smart City – a jövő lehetősége?" címmel. A szervezők felkérésére „Smart City - Az élhető város” címmel tartott előadást Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a MUT XXI. Országos Urbanisztikai Konferenciáján

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2015. április 24-én Budapesten a Kesztyűgyár Közösségi Házban rendezte meg „City-Globe 2015 - Városi válaszok a globális gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében.” címmel a Társaság XXI. Országos Urbanisztikai Konferenciáját. A rendezvényen Lados Mihály, a NYUTO osztályvezetője volt a Smart City szekció moderátora és tartotta a szekció bevezető előadását „Okos városok és a városfejlesztés” címmel.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály és Monsotori Ádám előadása a NISPAcee 23. éves konferenciáján Tbilisziben

2015. május 21-23 között Tbilisziben a Kaukázus Egyetem Egyetem adott otthont a NISPAcee 23. éves konferenciájának, amelyet "Insourcing and/or outsourcing. How do they contribute to the public administration reform” címmel rendeztek meg. A program VI. Public Finance and Public Financial Management szekciójában tartott előadást Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője és Monostori Ádám a NYUTO ügyvivő szakértője 'Taxation Attitudes of Local Governments and Local Economic Development – A Hungarian Case' címmel.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály a FIX TV-ben

Egyre okosabbak a településeink is. A jövő városa mér, elemez és optimalizálja működését. Terhes Mária a FIX Magazin műsorvezetője a FIX TV élő adásában ezen gondolatok mentén kérdezte Lados Mihályt a NYUTO osztályvezetőjét az okos város fogalmáról, hazai környezetben történő működéséről, terjedéséről. A beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály és Horváthné Barsi Boglárka előadása az IGU CGOG konferenciáján Lisszabonban

A Nemzetközi Földrajzi Társaság ‘Geography of Governance’ Bizottsága (IGU CGOG) a Lisszaboni Egyetem Földrajzi és Területi Tervezési Intézetével közösen 2015. április 9-10-én Lisszabonban rendezte meg éves konferenciáját „Local Government and Urban Governance: Citizen Responsive Innovations in Europe and in Africa” címmel. A konferencián Lados Mihály, a NYUTO osztályvezetője és Horváthné Barsi Boglárka, a NYUTO tudományos munkatársa „The Use of ICT to Expand the Role of Citizens in Urban Governance: From Intelligent towards Smart Cities” címmel tartott előadást.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály Okos városok előadása a Pécsi Tudományegyetem konferenciáján

2015. március 25-én a Pécsi Tudományegyetem Smart Cities Technology Kutatócsoportja a Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés (ZENFE – TÁMOP-4.1.1.C-12/KONV-2012-0012) projekt keretében rendezte meg a Smart City Műhelykonferenciát a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály részvétele a REAL CORP 20. éves konferenciáján Gentben

A schwechati Competence Centre of Urban and Regional Planning (CORP) 20. alkalommal rendezte meg a REAL CORP konferenciát "PLAN TOGETHER - RIGHT NOW - OVERALL - From Vision to Reality for Vibrant City and Region" címmel 2015. május 5-e és 7-e között a belgiumi Gentben. Ez a rendezvény gyakorlatilag a várostervezők egyik világkonferenciájának tekinthető.

TOVÁBB >>>
Dr. Horváth Balázs a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának harmadik előadója

A Smart City rendezvénysorozat harmadik előadója Dr. habil Horváth Balázs a győri Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszékének tanszékvezetője egyben az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánja volt. Dr. Horváth Balázs az előadásában rávilágított arra, hogy a várostervezésen belül a közlekedéstervezés meglehetősen elhanyagolt. Holott egyik város sem létezhet közlekedés nélkül, ahogy smart city sem létezhet smart transport nélkül.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály a Kossuth Rádióban

A Kossuth Rádió 2015. november 11-i Napközben című adásában 9-től fél 10-ig az okos városok volt a téma „Smart City programok, azaz az okos városok nyomában” címmel. A műsort vezető Banner Géza az élő adás keretében tett fel kérdéseket a témával kapcsolatban Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője számára. A műsor az alábbi linken hallgatható meg (09:07:00-tól – 09:30:00-ig).

TOVÁBB >>>
Smart City, mint városfejlesztési modell a Felső-Dunántúl nagyvárosaiban konferencia

Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézet Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya, a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron Megyei Csoportja és a Veszprémi Akadémiai Bizottság Regionális- és Területfejlesztési Munkabizottsága 2015. november 10-én Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezte meg a Smart City, mint városfejlesztési modell a Felső-Dunántúl nagyvárosaiban című konferenciáját. A konferencia célja a Smart City fogalomról történő szakmai diskurzus, a térség nagyvárosainak a témához kapcsolódó attitűdjeinek a megismerése és egyfajta tudáscseréje és megosztása volt.

TOVÁBB >>>
Tóth Marcell előadása a BGF KVIK 7. Szimpóziumán

2015. október 29-én került sor a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Közgazdasági Intézeti Tanszéki Osztály 7. Tudományos Szimpóziumára.

TOVÁBB >>>
Az okos városokról készített interjút a METROPOL újság Lados Mihállyal az MTA KRTK RKI NYUTO osztályvezetőjével

Az interjú alapján készített cíkk elolvasható az újság honlapján:


Kibernetikus urbanizmus

TOVÁBB >>>
Révi Zsolt a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvénysorozatának második előadója

A Smart City rendezvénysorozat második előadója Révi Zsolt Győr Megyei Jogú Város Főépítésze volt. Révi Zsolt előadásában bemutatta a Győri ITS 2020-as Smart Cityvel kapcsolatos célkitűzéseit, és ismertette, hogy a 2017-ben Győrben megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpián várhatóan milyen „smart” kezdeményezések fognak megvalósulni a városban.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Prágában

A Global Academic Institute 2015. szeptember 6-9 között szervezte meg a cseh fővárosban nemzetközi akadémiai konferenciáját (International Academic Conference - Education and Social Sciences”.

TOVÁBB >>>
Szörényiné Kukorelli Irén és Honvári Patrícia előadása a Nyári Akadémián

2015. szeptember 5. és 13. között a görögországi Kalamata volt a házigazdája az immáron 14. alkalommal megrendezésre kerülő Euracademy Association Nyári Akadémiájának. Az esemény idei témája a menekült-kérdés, a társadalmi integráció és a vidéki civil szervezetek lehetséges szerepe volt („Rural NGOs: Catalysts of Social Cohesion and Sustainable Development”).

TOVÁBB >>>
Elindult a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály közös Smart City rendezvény sorozata

A MUT Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának első találkozóján, a programnak megfelelően Körmendy Imre a Magyar Urbanisztikai Társág elnöke tartott rövid köszöntőt, mely során örömét fejezte ki a GYMS megyei csoport újraszerveződésével kapcsolatban, majd biztosított a támogatását a Smart City rendezvénysorozathoz.

TOVÁBB >>>
Megjelent a Terek és tér-képzetek – Elképzelt és formalizált terek, régiók a Kárpát-medencében, Közép-Európában című kötet!

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet és az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete kiadásában megjelent a Terek és tér-képzetek – Elképzelt és formalizált terek, régiók a Kárpát-medencében, Közép-Európában c. kötet.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Közgazdász-vándorgyűlésen

2015. szeptember 3 és 5 között Miskolc volt a házigazdája a Magyar Közgazdasági Társaság legjelentősebb rendezvényének, az 53. Közgazdász-vándorgyűlésnek. A közgazdászok legrangosabb hazai konferenciáján Lados Mihály is előadást tartott.

TOVÁBB >>>
Tóth Marcell előadása Kecskeméten

2015. augusztus 27-28-án Kecskeméten került megrendezésre a Gazdálkodás és Menedzsment Tudományos Konferencia. A konferencia „Környezettudomány – vízgazdálkodás” szekciójában került sor Tóth Marcell (NYUTO ügyvivő-szakértő) előadására, amely „A GazMag online havilap ökológiai lábnyoma” címet viselte.

TOVÁBB >>>
Állami kitüntetés Szörényiné Kukorelli Irénnek

Augusztus 20. alkalmából Szörényiné Kukorelli Irénnek, az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály tudományos tanácsadójának a földrajztudomány neves szakértőjeként elért, a hazai terület- és vidékfejlesztést szolgáló, nemzetközi szinten is jelentős kutatási és fejlesztési eredményei elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták.

TOVÁBB >>>
Jóna László díjnyertes előadása Lengyelországban

2015 június 11 és 12 között került megrendezésre az ERSA (European Regional Science Association) 3rd international conference on „urban and regional economics” elnevezésű konferenciája a Katowicei Közgazdasági Egyetemmel közös szervezésében Lengyelországban, Katowicében.

TOVÁBB >>>
INVOLEN Európai Verseny

Intézetünkben INVOLEN Intergeneretional Learning for Nature Conservation Volunteers Gruntwick (pojekt azonosító: 527670-LLP-1-2012-1-GR-GRUNDTVIG-GMP) projekt keretében június 9-én tartottuk meg a projekt keretében meghirdetett Európai Verseny hazai résztvevőinek találkozóját, és a hazai verseny eredményhirdetését.

TOVÁBB >>>
Tanulmányút Nagypáliban és Güssingben

Március 30-án és 31-en tanulmányúton vettek részt az MTA KRTK RKI munkatársai. Pécsről három, Győrből öt kutató látogatott el a Zala megyében található Nagypáliba, és a burgenlandi Güssingbe (Németújvár). Nagypáliban a sikerkovács-polgármester, Köcse Tibor vezette körbe a csapatot, és mutatta be az ökofalut. A megújuló energiák mellett elkötelezett településen a logisztikai központot, a napelemeket, és a biomassza-feldolgozót is alkalmunk nyílt megismerni

TOVÁBB >>>
Közgazdász Kutatók és Doktoranduszok II. Téli Konferenciája

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Közgazdaságtudományi Osztálya 2015 január 30 és 31 között rendezte meg Győrött a Széchenyi István Egyetemen második konferenciáját „Közgazdász Kutatók és Doktoranduszok II. Téli Konferenciája” címmel. A rendezvény célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a hazai és határon túli közgazdász doktoranduszok számára színvonalas előadások hallgatására és tartására, valamint szakmai beszélgetések folytatására.

TOVÁBB >>>
A NYUTO részvétele a Magyar Regionális Tudományi Társaság XII. Vándorgyűlésén

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2014. november 27 és 28 között rendezte meg idén a XII. Vándorgyűlését Veszprémben, melynek házigazdája a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara volt.

A vándorgyűlés az idei évben a helyi fejlesztés témáját járta körül, ahol több neves hazai kutatók és gyakorlati szakember a lokális fejlesztések különböző aspektusait, kapcsolódó területeit mutatta be. A konferencia külföldi vendége Roberta Capello, a Politecnico di Milano Egyetem Professzora, a Regional Science című folyóirat főszerkesztője, és a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság korábbi elnöke volt, aki „Is it worth investing in small and medium cities? Agglomeration economies revisited” címmel tartott előadást a plenáris ülésen.

TOVÁBB >>>
Csizmadia Zoltán sikeres habilitációs eljárása

Dr. Csizmadia Zoltán (PhD) az osztály tudományos munkatársa 2014 november 17-én a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar nyilvános habilitációs eljárásán mutatta be a kapcsolathálózat-elemzés módszereit (nyilvános órai előadás), illetve az együttműködés és innováció témakörében végzett kutatási eredményeit (nyilvános tudományos előadás). A felkért bírálók - Prof. Dr. Szirmai Viktória és Prof. Dr. Lengyel Imre - véleménye, valamint a résztvevők szavazati alapján a habilitációs bizottság 100 százalékos értékeléssel terjesztette be az Egyetemi Bizottság elé a cím odaítélésének kérelmét.

TOVÁBB >>>
Nárai Márta az „Év kutatónője”!

2014 november 12-én tartották a győri Széchenyi István Egyetemen a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezett központi ünnepséget. Az ünnepség keretein belül második alkalommal adták át az „Év kutatónője” díjat amit idén Nárai Márta az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársa vehetett át.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Sopronban a „Makrogazdasági döntések – hálózati szinergiák” nemzetközi tudományos konferencián

Uszkai Andrea, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály tudományos segédmunkatársa „Helyi kormányzás az Osztrák-Magyar-Monarchiában (1867-1918)” címmel tartott előadást Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának 2014. november 12-én a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett „Makrogazdasági döntések – hálózati szinergiák” nemzetközi tudományos konferenciáján, „Gazdaság és társadalmi növekedés” szekcióban.

TOVÁBB >>>
INVOLEN Workshop

2014 november 5-én került megrendezésre a nemzetközi INVOLEN projekt magyarországi workshopja a győri MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán.


A workshopon bemutatásra került a tavalyi tanévben, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola partnerségével, és a két generáció közös együttműködésével, elkészített interaktív játék, és meghirdetésre került az Európai Verseny, ahová várják a csapatok nevezését. A verseny célja egy helyhez kötődő természetvédelmi játék megalkotása. A magyarországi győztes csapat részt vehet a jövő szeptemberi INVOLEN záró konferencián és a nemzetközi eredményhirdetésen, amelyre Olaszországban, Firenzében kerül sor.

TOVÁBB >>>
A NYUTO négy munkatársa az újraválasztott MTA Regionális Tudományos Bizottságban

2014. szeptemberben zajlottak le az MTA tudományos bizottságainak megújítását szolgáló szavazások. Az MTA Regionális Tudományos Bizottság 20 tagú testületébe választották Rechnitzer Jánost a NYUTO tudományos tanácsadóját, Lados Mihályt a NYUTO osztályvezetőjét, tudományos főmunkatársát, Hardi Tamást a NYUTO tudományos főmunkatársát és Csizmadia Zoltánt a NYUTO tudományos munkatársát. Az MTA RTB alakuló ülése 2014. november 12-én lesz az Akadémián.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály az MTA KÖTEB „Jövőnk a Földön” Albizottság alakuló ülésén

Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője meghívást kapott az MTA KÖTEB „Jövőnk a Földön” (Future Earth) Albizottságba. Az MTA elnöke 2008-ban hozta létre a Környezettudományi Elnöki Bizottságot (KÖTEB). A Bizottság feladata a klímaváltozással, az energetikával, valamint az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos, a társadalmat közvetlenül érintő kérdések tudományos igényű megválaszolása.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása Kassán

2014. október 5-8-án Kassán került megrendezésre a 5th Central European Conference in Regional Sciences. A konferencia Urban Development, Regeneration and Governance szekciójában hangzott el Lados Mihály (NYUTO osztályvezető) és Horváthné Barsi Boglárka (NYUTO tudományos munkatárs) „Smart Cities and Urban Development– Hungarian Initiatives” c. előadása.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a JobPortal projekt információs napján

2014. szeptember 11-én a NYUTO tanácstermében került megrendezésre a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló „Közös munkaerő-piaci információs rendszer” (HUSK JOBs portal) című projekt információs napja. A projekt célja, hogy egy új, a határ mindkét oldalán ( magyar-szlovák) szolgáltató, munkaerő-piaci monitoring és információs rendszert hozzanak létre. A fejlesztett szolgáltatások munkakeresők álláskeresését, álláshoz jutását hivatottak segíteni, és munkaadók számára teszik lehetővé a megfelelő munkaerő hatékony kiválasztását, valamint naprakész információt szolgáltat a határ két oldalán működő munkaerőpiacról és az azzal kapcsolatos jogi szabályozásról. (www.jobfish.eu)

TOVÁBB >>>
Honvári Patrícia előadása Delphiben

2014. október 23 és 25 között került megrendezésre az International Strategic Management Association (ISMA) szervezésében a görögországi Delphiben az „International Conference on Applied Business and Economics” elnevezésű nemzetközi konferencia.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea és Jóna László előadása Antibesben

2014 szeptember 15 és 18 között került megrendezésre az International Institute of Social and Economic Sciences (IISES) szervezésében a franciaországi Antibesben a „13th International Academic Conference” elnevezésű nemzetközi konferencia.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Győri Nemzetközi Ipari Parkban

2014. szeptember 8-án Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott előadást „Ipari parkok és ipari telephelyek helyzete Győr-Moson-Sopron megyében” címmel a Győri Nemzetközi Ipari Parkban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kihelyezett elnökségi ülésén. Az előadás anyaga a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával 2014. évre kötött „Időszaki elemzések Győr-Moson-Sopron megye gazdaságáról” című projekt keretében készült.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Szentpéterváron

Uszkai Andrea 2014. augusztus 26-29 között a European Regional Science Association által szervezett 54. Kongresszuson vett részt Szentpéterváron, ahol „Cross-border relationships of Central-European higher education institutions” címmel tartott előadást, szerzőtársával, Dános Zsolttal.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Lengyelországban

Uszkai Andrea 2014. augusztus 15-17 között részt vett a lengyelországi Łopusznában szervezett „The 14th ‘Lodz’ International Political Geography Conference and IGU CPG Workshop – geographical – political aspects of the transborder conservation of natural and cultural heritage” nemzetközi konferencián, amelyen „Social and economic relationships in the history of the Central-European region” címmel tartott előadást.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása Irkutszkban

2014. május 28-án Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott konferencia nyitó előadást „Changing Local Government Finance in Hungary - New Directions” címmel Irkutszkban a Bajkál Állami Egyetemen a Bajkál Nemzetközi Konferencián. Az előadás anyaga a Győri Ipari Körzet kutatás keretében készült (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV 2012-0010). A konferencia elsősorban az önkormányzatok működésével, azok helyi gazdaságfejlesztésben betöltött szerepével, valamint területfejlesztési kérdésekkel foglalkozott.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály és Horváthné Barsi Boglárka előadása Bécsben

2014. május 22-én Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője és Horváthné Barsi Boglárka a NYUTO tudományos munkatársa tartott előadást „Smart Cities - Case of Hungary” címmel a bécsi Gazdasági Kamara épületében a XIX. REAL CORP konferencián. Az előadás anyaga a Győri Ipari Körzet kutatás keretében készült (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV 2012-0010). A várostervezők világkonferenciájának központi témája ez évben a smart city volt ("Plan it smart - Clever solutions for smart cities"). A három napos program keretében a mintegy 30 országból érkezett résztvevő közel 150 prezentációja hangzott el.

TOVÁBB >>>
Schuchmann Júlia sikeresen megvédte doktori értekezését!

Schuchmann Júlia az MTA KRTK RKI NYUTO tudományos segédmunkatársa a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájában 2014 június 16-án - cum laude minősítéssel - sikeresen megvédte Lakóhelyi szuburbanizácós folyamatok a Budapesti agglomerációban című doktori disszertációját.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Magyar Tudományos Akadémián

2014. május 13-án az itBusiness Club felkérésére Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott vitaindító előadást „Smart City” címmel a Club soros rendezvényén a Magyar Tudományos Akadémián.

TOVÁBB >>>
INNOVAL Projekt – Záró konferencia

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult INNOVAL projekt (L00103) záró konferenciája 2014 június 11-én került megrendezésre a Győrben a Leier Konferencia Központban. A konferencián bemutatásra kerültek az AAL (Intelligens technológiák alkalmazása az életminőség javítása érdekében) jelenlegi trendjei, a projektek eredményei, valamint a 2014-2020 között várható finanszírozási lehetőségek is.

TOVÁBB >>>
II. Társadalomtudományi Konferencia, Érsekújvár

2014. április 25-én Uszkai Andrea „A regionális gazdasági integráció mérhetősége, különös tekintettel a közép-európai térségre” címmel tartott előadást az International Research Institute által szervezett II. Társadalomtudományi Konferencián, a szlovákiai Érsekújváron.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

2014. április 24-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott előadást „Győr-Moson-Sopron megye 2013. évi gazdasági jelentése” címmel a kamara 2014. évi tavaszi küldöttgyűlésén Győrben a megyei kamara székházában.

TOVÁBB >>>
Baranyai Nóra Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjban részesült!

A Magyary Zoltán Kuratórium 2014. márciusában Baranyai Nórát, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézet Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársát Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjban részesítette Autonómiatörekvések Kelet-Közép-Európában című pályázatáért. A kutatási program megvalósítására ez év decemberéig kerül sor.

TOVÁBB >>>
Díszpolgári kitüntetés vehetett át Prof. Dr. Rechnitzer János!

Győr Megyei Jogú Város 2014 március 15-i ünnepi díszközgyűlésének keretein belül átadták a városi kitüntetéseket, ahol Prof. Dr. Rechnitzer János az MTA KRTK RKI NYUTO tudományos tanácsadója, tanszékvezető egyetemi tanár, az első győri akadémiai kutatócsoport létrehozásában vállalt meghatározó szerepe, több évtizedes magas színvonalú oktató- és kutatómunkája, valamint a Széchenyi István Egyetem Jog- és Gazdaságtudományi Kar doktori iskolájának megszervezésében és irányításában végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenysége elismeréseként vehette át a „Győr Díszpolgára” címet.

TOVÁBB >>>
Tanulmányút Nagyszombat és Nyitra megyékben

A Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezésesben 2014 február 25 és 26 között kétnapos tanulmányút során bemutatásra került négy, a magyar-szlovák határon átnyúló projekt keretein belül megvalósult fejlesztés Nagyszombat és Nyitra megyékben.

TOVÁBB >>>
dr. Nárai Márta a Civil Szemle új főszerkesztője

2014. január 1-jétől a Civil Szemle c. folyóirat új főszerkesztője dr. Nárai Márta, az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának munkatársa.

TOVÁBB >>>
Japán látogatók az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán

A magyarországi tartózkodásuk során Prof. Hiroshi Tanaka és Prof. Hideo Kojimoto a Kyotói Ritsumeikan Egyetemről 2014 január 17-én látogatást tettek az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán.

TOVÁBB >>>
Folytatódik a Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztályának előadássorozata!

A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya és a MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Osztálya folytatja előadássorozatát, melyre minden érdeklődőt tisztelettel meghív.

TOVÁBB >>>
DTI 70 jubileumi nemzetközi konferencia -Territorial Cohesion in Europe

A DTI 70. évfordulója alkalmából 2013 június 27-28-án az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya Territorial Cohesion in Europe címmel jubileumi nemzetközi konferenciát tartott a Zsolnay Kulturális Negyedben, Pécsen.

TOVÁBB >>>
Digitális könyvtárak szakmai konferencia

A "Közösség - Tudás - Könyvtár" összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért TÁMOP-3.2.4-08/01-2009-0064 számú pályázat keretében valósult meg a Kisalföldi Tudástár portál, melynek építésében konzorciumi tagként részt vesz az MTA KRTK NYUTO Határ menti Területfejlesztési Szakkönyvtár.

TOVÁBB >>>
MUT XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság szervezésben 2013 április 17-18. között került megrendezésre a XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencia „Miből élünk jövőre? Változás és alkalmazkodás az urbanisztikában” címmel. Az évente megrendezésre kerülő eseménynek idén Mosonmagyaróváron a Nyugat-magyarországi Egyetem adott otthont.

TOVÁBB >>>
20 éves a Mobil MADI Múzeum

A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 projekt keretében 2013 március 23-án került megrendezésre a MADI-NAP a győri Széchenyi István Egyetemen és az MTA KRTK győri osztályának Liszt Ferenc utcai épületében.

TOVÁBB >>>
Társadalmi konfliktusok-társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés ünnepélyes projektmegnyitó

Elkezdődött a „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című projekt megvalósítása a Kodolányi János Főiskolán. TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069 pályázaton nyert forrásból közel 280 millió forint áll rendelkezésre kutatásra és fejlesztésekre, amelyről fontos tudni, hogy 100%-os támogatásként jelenik meg a megvalósításban.

TOVÁBB >>>
„Energia jövőképek a Nyugat-Pannon Régióban – Stratégiák és Lehetőségek” ESPAN záró-konferencia

2013 február 21-én tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a győri Széchenyi István Egyetemen az Ausztria-Magyarország Határ menti Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ESPAN projekt (L00040) „Energia jövőképek a Nyugat-Pannon Régióban – Stratégiák és Lehetőségek” elnevezésű nemzetközi záró konferenciáját.

TOVÁBB >>>
Pénzügyi tréning feltalálóknak

2013 február 19-én pénzügyi tréninget tartottak feltalálóknak Szombathelyen egy magyar-osztrák projekt keretein belül. A projektnek köszönhetően öt kiválasztott ötlet valósulhat meg. A kiválasztott ötletek mindegyike olyan termékeke létrehozását segítheti elő, melyek leginkább a hátrányos helyzetű, és idős emberek életét teheti majd könnyebbé.

TOVÁBB >>>
Centrope Együttműködési Platform

Az első Centrope Együttműködési Platform munkamegbeszélés 2013 január 31.-én került megrendezésre a Hotel Sopronban.

TOVÁBB >>>
Energia Ankét: Burgenland mint mintarégió

2013. január 17-én tartották a kismartoni Kulturzentrumban az úgynevezett „Energieenquete”-ot, az Ausztria-Magyarország Határ menti Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósuló ESPAN projekt (L00040) osztrák oldali záró-rendezvényét.

TOVÁBB >>>
Informális évnyitó

Az MTA KRTK RKI győri osztálya 2013 január 11-én tartotta szokásos újévi évnyitóját, nem egészen a megszokott környezetében.

TOVÁBB >>>
Magyar Regionális Tudományi Társaság X. Vándorgyűlés és konferencia

A Magyar Regionális Tudományi Társaság X. Vándorgyűlése 2012 november 22 és 23 között került megrendezésre a győri Széchenyi István Egyetemen.

TOVÁBB >>>
Új területfejlesztési koncepció kistérségi egyezető fórum

2012. november 20. és 22. között zajlottak le a Győr-Moson-Sopron megye új területfejlesztési koncepcióját megalapozó megyei helyzetfeltárás második körös kistérségi egyeztető fórumai.

TOVÁBB >>>
ASPIS nemzetközi konferencia

Belgiumban Gent városában került megrendezésre a közterületek fenntarthatóságával foglalkozó nemzetközi ASPIS konferencia 2012 november 15 és 16 között.

TOVÁBB >>>
Centrope csúcstalálkozó Pomogyban

2012 október 25.-én került meredezésre a 4. Centrope nap és csúcstalálkozó az ausztriai Pomogyban (Pamhagen).

TOVÁBB >>>
A Magyar Tudományos Akadémia és a Román Akadémia közös kutatási programja

A Magyar Tudományos Akadémia és a Román Akadémia közötti kutatócsere egyezmény keretében járt Intézetünkben a bukaresti Földrajztudományi Kutatóintézet két kutatója, Dr. Radu Săgeăta PhD és Dr. Mihaela Persu PhD.

TOVÁBB >>>
centrope Területi Integráció Szimpózium - „centrope-taking off"

2012. szeptember 18.-án került megrendezésre Győrben a centrope kapacitás projekt keretein belül a második nemzetközi Területi Integráció Szimpózium „centrope-taking off” címmel.

TOVÁBB >>>
Animation of rural development - a new profession? című konferencia

2012. június 7-9. között megrendezett Animation of rural development - a new profession? című konferencián tartott előadást Prof. Szörényiné Kukorelli Irén (Evolution of rural animation in Hungary) és Baj Gabriella (Social enterprises for sustainable rural development in Hungary) Chaniában (Görögország) az European Masters Programme for Rural Animator elnevezűsű projekt keretében. A konferenciáról részletek itt találhatóak: http://www.emraconference.com/

TOVÁBB >>>
ASPIS projekt online játékok tesztelése

2012. május 22-én kerültek bemutatásra az ASPIS projekt keretében kifejlesztett, a fenntartható közterekről szóló online játékok tesztelésének eredményei. A workshop a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban került megrendezésre, így a résztvevők a "kemény munka" után egy látványos kísérleti bemutató megtekintésével és a mobilis játékaival lazíthattak. A játékokat Ön is kipróbálhatja

TOVÁBB >>>
Regional Studies Assotiation European Conference 2012 Hardi Tamás

Hardi Tamás „Adaptation ways of local governments to the cross-border suburbanization” címmel tartott előadást a Regional Studies Assotiation European Conference 2012 rendezvényén, a hollandiai Delftben.


TOVÁBB >>>
25 éves a NYUTI

Az MTA RKK NYUTI 2011 december 1.-én tartotta fennállásnak 25 évfordulója alkalmából rendezett Tudás, Tér, Társadalom elnevezésű ünnepi ülését. A jubileum rendezvényen bemutatásra került az évforduló alkalmából megjelent kötet, és két díjátadásra is sor került.


TOVÁBB >>>
Nemzetközi akadémiai tudományos csereprogram

Intézetünk 2009 és 2012 közötti időszakra egy nemzetközi akadémiai tudományos csereprogramot vezet „The influence of the Danube River on the urbanization processes and on the urban-network development” címmel. Partnereink a Bolgár Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete, valamint a Román Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete. A program keretében zajló rendszeres kapcsolattartás eredményeként 2011. november 23. és 28. között intézetünk vendége volt Romániából Dr. Diana Dogaru, valamint Bulgáriából Prof. Chavdar Mladenov és Boris Kazakov. A vendég kutatók tanulmányútjuk során részt vettek a Magyar Regionális Tudományos Társaság IX. vándorgyűlésén is, ahol a konferencia fő témája a vizek területi fejlődésben betöltött szerepe volt.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály: Okos Városok

2011. június 9-én Dr. Lados Mihály intézetvezetővel Vass István Zoltán beszélgetett a Lánchíd Rádió Lánchíd Express című reggeli műsorában az elmúlt héten az IBM Magyarország megrendelésére készült Okos Városok című tanulmányról. Szintén ez a tanulmány volt a téma a Revita TV 2011. június-i hírműsorának is. A Revita TV-n látható anyag elérhető az alábbi linken:

TOVÁBB >>>
Tesztüzem

Elindult a MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet új oldalainak tesztüzeme. Az átállásig a régi oldalak a "Tovább" gombról érhetők el.

TOVÁBB >>>