Magyar Tudományos Akadémia
 

MTA KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Vezeto hírek

Uszkai Andrea és Jóna László előadása Antibesben

2014 szeptember 15 és 18 között került megrendezésre az International Institute of Social and Economic Sciences (IISES) szervezésében a franciaországi Antibesben a „13th International Academic Conference” elnevezésű nemzetközi konferencia.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Győri Nemzetközi Ipari Parkban

2014. szeptember 8-án Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott előadást „Ipari parkok és ipari telephelyek helyzete Győr-Moson-Sopron megyében” címmel a Győri Nemzetközi Ipari Parkban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kihelyezett elnökségi ülésén. Az előadás anyaga a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával 2014. évre kötött „Időszaki elemzések Győr-Moson-Sopron megye gazdaságáról” című projekt keretében készült.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Szentpéterváron

Uszkai Andrea 2014. augusztus 26-29 között a European Regional Science Association által szervezett 54. Kongresszuson vett részt Szentpéterváron, ahol „Cross-border relationships of Central-European higher education institutions” címmel tartott előadást, szerzőtársával, Dános Zsolttal.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Lengyelországban

Uszkai Andrea 2014. augusztus 15-17 között részt vett a lengyelországi Łopusznában szervezett „The 14th ‘Lodz’ International Political Geography Conference and IGU CPG Workshop – geographical – political aspects of the transborder conservation of natural and cultural heritage” nemzetközi konferencián, amelyen „Social and economic relationships in the history of the Central-European region” címmel tartott előadást.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása Irkutszkban

2014. május 28-án Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott konferencia nyitó előadást „Changing Local Government Finance in Hungary - New Directions” címmel Irkutszkban a Bajkál Állami Egyetemen a Bajkál Nemzetközi Konferencián. Az előadás anyaga a Győri Ipari Körzet kutatás keretében készült (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV 2012-0010). A konferencia elsősorban az önkormányzatok működésével, azok helyi gazdaságfejlesztésben betöltött szerepével, valamint területfejlesztési kérdésekkel foglalkozott.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály és Horváthné Barsi Boglárka előadása Bécsben

2014. május 22-én Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője és Horváthné Barsi Boglárka a NYUTO tudományos munkatársa tartott előadást „Smart Cities - Case of Hungary” címmel a bécsi Gazdasági Kamara épületében a XIX. REAL CORP konferencián. Az előadás anyaga a Győri Ipari Körzet kutatás keretében készült (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV 2012-0010). A várostervezők világkonferenciájának központi témája ez évben a smart city volt ("Plan it smart - Clever solutions for smart cities"). A három napos program keretében a mintegy 30 országból érkezett résztvevő közel 150 prezentációja hangzott el.

TOVÁBB >>>
Schuchmann Júlia sikeresen megvédte doktori értekezését!

Schuchmann Júlia az MTA KRTK RKI NYUTO tudományos segédmunkatársa a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájában 2014 június 16-án - cum laude minősítéssel - sikeresen megvédte Lakóhelyi szuburbanizácós folyamatok a Budapesti agglomerációban című doktori disszertációját.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Magyar Tudományos Akadémián

2014. május 13-án az itBusiness Club felkérésére Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott vitaindító előadást „Smart City” címmel a Club soros rendezvényén a Magyar Tudományos Akadémián.

TOVÁBB >>>
INNOVAL Projekt – Záró konferencia

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult INNOVAL projekt (L00103) záró konferenciája 2014 június 11-én került megrendezésre a Győrben a Leier Konferencia Központban. A konferencián bemutatásra kerültek az AAL (Intelligens technológiák alkalmazása az életminőség javítása érdekében) jelenlegi trendjei, a projektek eredményei, valamint a 2014-2020 között várható finanszírozási lehetőségek is.

TOVÁBB >>>
II. Társadalomtudományi Konferencia, Érsekújvár

2014. április 25-én Uszkai Andrea „A regionális gazdasági integráció mérhetősége, különös tekintettel a közép-európai térségre” címmel tartott előadást az International Research Institute által szervezett II. Társadalomtudományi Konferencián, a szlovákiai Érsekújváron.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

2014. április 24-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott előadást „Győr-Moson-Sopron megye 2013. évi gazdasági jelentése” címmel a kamara 2014. évi tavaszi küldöttgyűlésén Győrben a megyei kamara székházában.

TOVÁBB >>>
Baranyai Nóra Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjban részesült!

A Magyary Zoltán Kuratórium 2014. márciusában Baranyai Nórát, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézet Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársát Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjban részesítette Autonómiatörekvések Kelet-Közép-Európában című pályázatáért. A kutatási program megvalósítására ez év decemberéig kerül sor.

TOVÁBB >>>
Díszpolgári kitüntetés vehetett át Prof. Dr. Rechnitzer János!

Győr Megyei Jogú Város 2014 március 15-i ünnepi díszközgyűlésének keretein belül átadták a városi kitüntetéseket, ahol Prof. Dr. Rechnitzer János az MTA KRTK RKI NYUTO tudományos tanácsadója, tanszékvezető egyetemi tanár, az első győri akadémiai kutatócsoport létrehozásában vállalt meghatározó szerepe, több évtizedes magas színvonalú oktató- és kutatómunkája, valamint a Széchenyi István Egyetem Jog- és Gazdaságtudományi Kar doktori iskolájának megszervezésében és irányításában végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenysége elismeréseként vehette át a „Győr Díszpolgára” címet.

TOVÁBB >>>
Tanulmányút Nagyszombat és Nyitra megyékben

A Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezésesben 2014 február 25 és 26 között kétnapos tanulmányút során bemutatásra került négy, a magyar-szlovák határon átnyúló projekt keretein belül megvalósult fejlesztés Nagyszombat és Nyitra megyékben.

TOVÁBB >>>
dr. Nárai Márta a Civil Szemle új főszerkesztője

2014. január 1-jétől a Civil Szemle c. folyóirat új főszerkesztője dr. Nárai Márta, az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának munkatársa.

TOVÁBB >>>
Japán látogatók az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán

A magyarországi tartózkodásuk során Prof. Hiroshi Tanaka és Prof. Hideo Kojimoto a Kyotói Ritsumeikan Egyetemről 2014 január 17-én látogatást tettek az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán.

TOVÁBB >>>
Folytatódik a Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztályának előadássorozata!

A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya és a MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Osztálya folytatja előadássorozatát, melyre minden érdeklődőt tisztelettel meghív.

TOVÁBB >>>
DTI 70 jubileumi nemzetközi konferencia -Territorial Cohesion in Europe

A DTI 70. évfordulója alkalmából 2013 június 27-28-án az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya Territorial Cohesion in Europe címmel jubileumi nemzetközi konferenciát tartott a Zsolnay Kulturális Negyedben, Pécsen.

TOVÁBB >>>
Digitális könyvtárak szakmai konferencia

A "Közösség - Tudás - Könyvtár" összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért TÁMOP-3.2.4-08/01-2009-0064 számú pályázat keretében valósult meg a Kisalföldi Tudástár portál, melynek építésében konzorciumi tagként részt vesz az MTA KRTK NYUTO Határ menti Területfejlesztési Szakkönyvtár.

TOVÁBB >>>
MUT XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság szervezésben 2013 április 17-18. között került megrendezésre a XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencia „Miből élünk jövőre? Változás és alkalmazkodás az urbanisztikában” címmel. Az évente megrendezésre kerülő eseménynek idén Mosonmagyaróváron a Nyugat-magyarországi Egyetem adott otthont.

TOVÁBB >>>
20 éves a Mobil MADI Múzeum

A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 projekt keretében 2013 március 23-án került megrendezésre a MADI-NAP a győri Széchenyi István Egyetemen és az MTA KRTK győri osztályának Liszt Ferenc utcai épületében.

TOVÁBB >>>
Társadalmi konfliktusok-társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés ünnepélyes projektmegnyitó

Elkezdődött a „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című projekt megvalósítása a Kodolányi János Főiskolán. TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069 pályázaton nyert forrásból közel 280 millió forint áll rendelkezésre kutatásra és fejlesztésekre, amelyről fontos tudni, hogy 100%-os támogatásként jelenik meg a megvalósításban.

TOVÁBB >>>
„Energia jövőképek a Nyugat-Pannon Régióban – Stratégiák és Lehetőségek” ESPAN záró-konferencia

2013 február 21-én tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a győri Széchenyi István Egyetemen az Ausztria-Magyarország Határ menti Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ESPAN projekt (L00040) „Energia jövőképek a Nyugat-Pannon Régióban – Stratégiák és Lehetőségek” elnevezésű nemzetközi záró konferenciáját.

TOVÁBB >>>
Pénzügyi tréning feltalálóknak

2013 február 19-én pénzügyi tréninget tartottak feltalálóknak Szombathelyen egy magyar-osztrák projekt keretein belül. A projektnek köszönhetően öt kiválasztott ötlet valósulhat meg. A kiválasztott ötletek mindegyike olyan termékeke létrehozását segítheti elő, melyek leginkább a hátrányos helyzetű, és idős emberek életét teheti majd könnyebbé.

TOVÁBB >>>
Centrope Együttműködési Platform

Az első Centrope Együttműködési Platform munkamegbeszélés 2013 január 31.-én került megrendezésre a Hotel Sopronban.

TOVÁBB >>>
Energia Ankét: Burgenland mint mintarégió

2013. január 17-én tartották a kismartoni Kulturzentrumban az úgynevezett „Energieenquete”-ot, az Ausztria-Magyarország Határ menti Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósuló ESPAN projekt (L00040) osztrák oldali záró-rendezvényét.

TOVÁBB >>>
Informális évnyitó

Az MTA KRTK RKI győri osztálya 2013 január 11-én tartotta szokásos újévi évnyitóját, nem egészen a megszokott környezetében.

TOVÁBB >>>
Magyar Regionális Tudományi Társaság X. Vándorgyűlés és konferencia

A Magyar Regionális Tudományi Társaság X. Vándorgyűlése 2012 november 22 és 23 között került megrendezésre a győri Széchenyi István Egyetemen.

TOVÁBB >>>
Új területfejlesztési koncepció kistérségi egyezető fórum

2012. november 20. és 22. között zajlottak le a Győr-Moson-Sopron megye új területfejlesztési koncepcióját megalapozó megyei helyzetfeltárás második körös kistérségi egyeztető fórumai.

TOVÁBB >>>
ASPIS nemzetközi konferencia

Belgiumban Gent városában került megrendezésre a közterületek fenntarthatóságával foglalkozó nemzetközi ASPIS konferencia 2012 november 15 és 16 között.

TOVÁBB >>>
Centrope csúcstalálkozó Pomogyban

2012 október 25.-én került meredezésre a 4. Centrope nap és csúcstalálkozó az ausztriai Pomogyban (Pamhagen).

TOVÁBB >>>
A Magyar Tudományos Akadémia és a Román Akadémia közös kutatási programja

A Magyar Tudományos Akadémia és a Román Akadémia közötti kutatócsere egyezmény keretében járt Intézetünkben a bukaresti Földrajztudományi Kutatóintézet két kutatója, Dr. Radu Săgeăta PhD és Dr. Mihaela Persu PhD.

TOVÁBB >>>
centrope Területi Integráció Szimpózium - „centrope-taking off"

2012. szeptember 18.-án került megrendezésre Győrben a centrope kapacitás projekt keretein belül a második nemzetközi Területi Integráció Szimpózium „centrope-taking off” címmel.

TOVÁBB >>>
Animation of rural development - a new profession? című konferencia

2012. június 7-9. között megrendezett Animation of rural development - a new profession? című konferencián tartott előadást Prof. Szörényiné Kukorelli Irén (Evolution of rural animation in Hungary) és Baj Gabriella (Social enterprises for sustainable rural development in Hungary) Chaniában (Görögország) az European Masters Programme for Rural Animator elnevezűsű projekt keretében. A konferenciáról részletek itt találhatóak: http://www.emraconference.com/

TOVÁBB >>>
ASPIS projekt online játékok tesztelése

2012. május 22-én kerültek bemutatásra az ASPIS projekt keretében kifejlesztett, a fenntartható közterekről szóló online játékok tesztelésének eredményei. A workshop a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban került megrendezésre, így a résztvevők a "kemény munka" után egy látványos kísérleti bemutató megtekintésével és a mobilis játékaival lazíthattak. A játékokat Ön is kipróbálhatja

TOVÁBB >>>
Regional Studies Assotiation European Conference 2012 Hardi Tamás

Hardi Tamás „Adaptation ways of local governments to the cross-border suburbanization” címmel tartott előadást a Regional Studies Assotiation European Conference 2012 rendezvényén, a hollandiai Delftben.


TOVÁBB >>>
25 éves a NYUTI

Az MTA RKK NYUTI 2011 december 1.-én tartotta fennállásnak 25 évfordulója alkalmából rendezett Tudás, Tér, Társadalom elnevezésű ünnepi ülését. A jubileum rendezvényen bemutatásra került az évforduló alkalmából megjelent kötet, és két díjátadásra is sor került.


TOVÁBB >>>
Nemzetközi akadémiai tudományos csereprogram

Intézetünk 2009 és 2012 közötti időszakra egy nemzetközi akadémiai tudományos csereprogramot vezet „The influence of the Danube River on the urbanization processes and on the urban-network development” címmel. Partnereink a Bolgár Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete, valamint a Román Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete. A program keretében zajló rendszeres kapcsolattartás eredményeként 2011. november 23. és 28. között intézetünk vendége volt Romániából Dr. Diana Dogaru, valamint Bulgáriából Prof. Chavdar Mladenov és Boris Kazakov. A vendég kutatók tanulmányútjuk során részt vettek a Magyar Regionális Tudományos Társaság IX. vándorgyűlésén is, ahol a konferencia fő témája a vizek területi fejlődésben betöltött szerepe volt.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály: Okos Városok

2011. június 9-én Dr. Lados Mihály intézetvezetővel Vass István Zoltán beszélgetett a Lánchíd Rádió Lánchíd Express című reggeli műsorában az elmúlt héten az IBM Magyarország megrendelésére készült Okos Városok című tanulmányról. Szintén ez a tanulmány volt a téma a Revita TV 2011. június-i hírműsorának is. A Revita TV-n látható anyag elérhető az alábbi linken:

TOVÁBB >>>
Tesztüzem

Elindult a MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet új oldalainak tesztüzeme. Az átállásig a régi oldalak a "Tovább" gombról érhetők el.

TOVÁBB >>>