REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETO HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

A NYUTO részvétele a Magyar Regionális Tudományi Társaság XII. Vándorgyűlésén

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2014. november 27 és 28 között rendezte meg idén a XII. Vándorgyűlését Veszprémben, melynek házigazdája a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara volt.

A vándorgyűlés az idei évben a helyi fejlesztés témáját járta körül, ahol több neves hazai kutató és gyakorlati szakember a lokális fejlesztések különböző aspektusait, kapcsolódó területeit mutatta be. A konferencia külföldi vendége Roberta Capello, a Politecnico di Milano Egyetem Professzora, a Regional Science című folyóirat főszerkesztője, és a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság korábbi elnöke volt, aki Is it worth investing in small and medium cities? Agglomeration economies revisited” címmel tartott előadást a plenáris ülésen.

A konferencia második napján tizenkét szekcióban, több mint 100 előadás hangzott el. Az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályról Lados Mihály, Baranyai Nóra, Hardi Tamás, Honvári Patrícia, Jóna László és Uszkai Andrea vettek részt a rendezvényen, az alábbi előadásokkal:

Lados Mihály, Önkormányzatiság, közszolgáltatások szekció, „Változó önkormányzati finanszírozás Magyarországon: Új irányok”

Baranyai Nóra, Társadalmi jól-lét és versenyképesség szekció, „A magyarországi nagyvárostérségek társadalmi versenyképessége”

Hardi Tamás, Helyi gazdaságfejlesztés, munkaerőpiac, képzés szekció, „A munkaügyi ingázás területi mintái az Észak-Dunántúlon. Összehasonlító elemzés a 2001. és 2011. évi népszámlálás adatai alapján

Honvári Patrícia, Környezeti elemek, megújuló energia és lokális fejlesztés szekció, „Megújuló energiák a vidéki terekben: lehetőségek egy változó világban”

Jóna László, Helyi fejlesztések a globalizálódó világban, globális–lokális viszonyrendszer szekció, „A közterek funkcióiról és a belső udvarok használatáról – Egy győri példa”

Uszkai Andrea, Határok, határtérségek és helyi fejlesztés szekció, „Hogyan mérhető a regionális gazdasági integráció a határon átnyúló várostérségekben? Javaslatok egy közép-európai mérési módszertanra”

A Helyi fejlesztési stratégiák a várostérségekben című szekció elnöke Rechnitzer János, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke, és az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos tanácsadója volt.

A Vándorgyűlésről készült tudósítás megtekinthető a Veszprém Televízió honlapján. A konferencia részletes programja, és az ott készült képek elérhetők az MRTT hivatalos oldalán.