REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETO HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Smart City rendezvénysorozat összefoglaló: Zöldvarázs Győrben

A Smart City rendezvénysorozat tizenötödik előadója Csabina Péter a DIADEM® APP Kft. (https://www.zoldteto.hu/) műszaki tanácsadója volt, aki előadásában a zöldtetőket mutatta be.

Az előadásból kiderült, hogy a városok a zöldtetőknek köszönhetően lehetnek újra természet közeliek és élhetőek. Emellett pedig a zöldtetők nyújthatnak segítséget a városi klíma javítására. Az egyre gyakrabban előforduló nagy esőzések vízmennyiségének elvezetésére ugyanis nem elegendő a csatornák kapacitása. A zöldtetők azonban képesek ideiglenesen tárolni a csapadékot, egy szuper intenzív zöldtető akár a csapadék 90%-át is. A zöldtetők vízelvezető képessége és víztároló kapacitása is kiszámítható. Emellett a növények hűtik a környezetüket, így jelentős szerepük van, az úgynevezett városi hőszigetek csökkentésében, és ez által a mikroklíma javításában, valamint a szállópor megkötésében is. Az elmúlt években a monokultúrás mezőgazdasági művelésnek, és az emberiség természetbe való beavatkozásának köszönhetően, egyre több rovar, és élőlény szorul ki a természetből és költözik be a városokba. A zöldtetők építésével azonban otthont lehet biztosítani ezen élőlényeknek ez által is hozzájárulva a biodiverzitáshoz.

A zöldtetőknek két típusa van, az extenzív és az intenzív. Az extenzív zöldtetők kevesebb növényzettel rendelkeznek, így a fenntartásuk is olcsóbb, mint az intenzív zöldtetőké, melyen akár fák is megtalálhatóak. Az intenzív zöldtetőknek magasabb a karbantartási költségük, és a megfelelő vízellátásukhoz automata öntözőrendszer kiépítése szükséges.

A DIADEM® APP Kft.-nek nagyon sok partnere van világszerte. Ennek köszönhetően számos híres zöldtetős projektben vett részt: Torre Pelli Tower zöldtető Sevillában, Promenada bevásároló központ Bukarestben , Moesgard Museum, Koppenhága, Dánia, illetve Koppenhágában az önkormányzat kérésére, egy városi kertet hoztak létre az egyik ház tetején, amit a helyi közösség tart fent. Győri példaként pedig a Leier City Center került bemutatásra.

A DIADEM csapata a tervezők ötlete mögé a megfelelő műszaki megoldást és gyakorlati megvalósítást tudja felsorakoztatni.

Az előadást követő beszélgetés során kiderült abban az esetben, ha valaki napelemet és napkollektort is szeretne telepíteni a zöldtetőre nincs akadálya, azonban jelenleg a legnagyabb problémát a napelemek által kitakart felület öntözése jelenti. A zöldtetők pontszerűen nem képesek jelentős mértékben a városi klímát és az emberek utcai komfortérzetét javítani. Így nagyon fontos a lépték megtalálása, ezért lenne célszerű például ipari parkokat, vagy egész városrészeket lefedni zöldtetővel. Ehhez azonban jogszabályi háttérre lenne szükség. Jó példaként elhangzott, hogy Berlinben kedvezményt kapnak a csatornadíjból azok, akik zöldtetővel rendelkező épületben élnek. Bolognában pedig kiszámították, hogy a város ellátásához szükséges zöldségek, és gyümölcsök 70%-át meg tudják termelni az összes lapos tetővel rendelkező épülten. Így közösségi kertek jöttek létre ezeken az épületeken. Az APP Kft. szívesen részt vesz bármilyen zöldtetős projektben, viszont jelenleg csak új épületekre készítenek zöldtetős ajánlatokat, terveket, régi panelépületek tetőinek zöldítése nincs terítéken. Ugyanakkor a panelházak zöldtetőssé alakításához is jogszabályi háttérre lenne szükség, valamint a zöldtetők előnyös tulajdonságainak számszerűsítésére. Ezzel ugyanis előlehetne segíteni azt, hogy a jövőben hazánkban is még több zöldtető jelenjen meg az épülteken, akár közösségi kertek formájában.

Facebook