REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Vezeto hírek

Honvári Patrícia védése


Honvári Patrícia 2019. május 16-án "summa cum laude" eredménnyel megvédte doktori disszertációját.

TOVÁBB >>>
Smart City rendezvénysorozat összefoglaló: Zöldvarázs Győrben

A Smart City rendezvénysorozat tizenötödik előadója Csabina Péter a DIADEM® APP Kft. (https://www.zoldteto.hu/) műszaki tanácsadója volt, aki előadásában a zöldtetőket mutatta be.

TOVÁBB >>>
Smart City rendezvénysorozat összefoglaló: Smart megoldások Győr MJV Önkormányzatnál a fejlesztések és városüzemeltetés területén

A Smart City rendezvénysorozat tizennegyedik előadója Gyertyás János a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Főosztály Városfejlesztési Osztályának osztályvezetője volt, aki előadásában bemutatta milyen smart projektek, és megoldások valósultak meg az elmúlt években Győrben.

TOVÁBB >>>
H2020 NATURVATON találkozó a helyi médiában

2018. október 25.-én került megrendezésre a H2020 NATURVATION projekt soron következő találkozója a győri Városházán, melyről Nyerges Csaba készített tudósítást.

TOVÁBB >>>
EURORURAL 18 konferencia Brno

2018. szeptember 3. és 5. között Hardi Tamás részt vett a brno-i Mendel Egyetem és az International Geographical Union (IGU) Lokális Fejlesztés Bizottsága által szervezett EURORURAL 18 konferencián Brno-ban, Csehországban. Előadásának címe: Environmental consequences of the rural abandonment.

TOVÁBB >>>
51. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Idén 2018. augusztus 6. és 9. között került megrendezésre immáron 51. alkalommal a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Szombathelyen, melyet egy három napos tervező tábor előzött meg.

TOVÁBB >>>
Hardi Tamás előadása a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán

Hardi Tamás a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság és a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Kar által szervezett "A Kárpát-medence, mint gazdasági tér" című konferencián tartotta a nyitó plenáris előadást Észak-Komáromban június 14-én. Az előadás címe: "Hol vagyunk, hova tartozunk? ?Önképek és kapcsolatok egy nyolc országban végzett mental map felmérés alapján".

TOVÁBB >>>
Smart City rendezvénysorozat összefoglaló: A teherkerékpár újrafelfedezése Európa városaiban

A Smart City rendezvénysorozat tizenharmadik előadója Dr. Tóth Péter a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense, szociológus, a Keret Kulturális és Szabadidős Egyesület tagja volt, aki a teherkerékpárok európai történetéről, és újrafelfedezéséről tartott előadást.

A teherkerékpár egyidős a mai kerékpár megjelenésével. Az ún. Safety Bicycle 1885-ben került piacra Angliában. A teherkerékpárok ennek az alap-kerékpárnak a továbbgondolásából fakadtak. A teherkerékpár felívelő karrierje a 19. század utolsó és a 20. század első évtizedeiben volt, majd lassan elhalványult a jelentősége a motorizáció elterjedtével, a teherautók és motoros futárok megjelenésével. Ennek ellenére tudunk olyan kisiparosokról (holland pékek például) akik az ötvenes évek végéig használták a kerékpárt áruszállításra.

TOVÁBB >>>
Smart City rendezvénysorozat összefoglaló: Minőség szerepe a fenntartható városok életében

A Smart City rendezvénysorozat tizenkettedik előadója Lekics Gábor az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Nyugat-magyarországi Anyagvizsgáló Kirendeltségének kirendeltség-vezetője volt, aki előadásában bemutatta az ÉMI működését, és szerepét a fenntartható és okos városok létrehozásában.

TOVÁBB >>>
H2020 Naturvation nemzetközi projekttalálkozó Győrben

A természet-alapú városfejlesztéssel (Nature-based solutions - NBS) foglalkozó, az Európai Unió H2020 Smart Cities and Communities program által támogatott NATURVATION projekt 2018. február 19-20-án Győrben tartotta éves projektmenedzsment találkozóját. A professzor Harriet Bulkeley (Durham University) vezetésével futó 4 éves projektben 6 európai egyetem és hozzájuk kapcsolódóan 6 európai város vesz részt. A NYUTO, a hazai kutatási partnerhez, a Közép-európai Egyetemhez kapcsolódóan vesz részt a munkában a győri Helyi-Regionális Innovációs Partnerség működtetésével.

TOVÁBB >>>
Smart City rendezvénysorozat összefoglaló: Városszerviz alkalmazás bemutatása

A Smart City rendezvénysorozat tizenegyedik előadója Demeter Gábor a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Főosztály Városfejlesztési Osztályának stratégiai tervezője volt, aki előadásában bemutatta a Győr városában is elérhető Városszerviz alkalmazás működését, és az indulása óta eltelt időszak tapasztalatait.

TOVÁBB >>>
Barsi Boglárka és Lados Mihály ismét az okos városokról

Smart City témában a GYÁRTÁS TREND technológiai magazin újságírója, Trapp Henci kért interjút az MTA KRTK RKI NYUTO két kutatójától Barsi Boglárka tudományos munkatárstól és Lados Mihály tudományos főmunkatárstól. A beszélgetés kiindulópontja a NYUTO által az IBM Magyarország megbízásából 2011-ben készített "Smart City" tanulmány volt. A cikkiró arra volt kíváncsi, hogy hol akad el városaink okosodása, min múlik egy-egy okosvárosprojekt megvalósítása.

TOVÁBB >>>
Autonómiatörekvések Kelet-Közép-Európában

Megjelent Baranyai Nóra, a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály kutatójának Autonómiatörekvések Kelet-Közép-Európában című könyve a Publikon Kiadó gondozásában.

"A nyugat-európai területi autonómiák kialakulásáról, fejlődéséről és működéséről számos elemzés készül, jóval szűkebb azonban a kelet-közép-európai térség törekvéseit vizsgáló munkák köre. Jelen kötet négy, a kárpátaljai ruszin, a morvaországi, a székelyföldi, valamint a sziléziai autonómiamozgalom elemzésén keresztül összegzi a kelet-közép-európai etnoregionalizmus jellemző vonásait és a területi autonómiák kialakítására irányuló elképzeléseket."

TOVÁBB >>>
Tanulmányút Nagypáliban és Güssingben

Március 30-án és 31-en tanulmányúton vettek részt az MTA KRTK RKI munkatársai. Pécsről három, Győrből öt kutató látogatott el a Zala megyében található Nagypáliba, és a burgenlandi Güssingbe (Németújvár). Nagypáliban a sikerkovács-polgármester, Köcse Tibor vezette körbe a csapatot, és mutatta be az ökofalut. A megújuló energiák mellett elkötelezett településen a logisztikai központot, a napelemeket, és a biomassza-feldolgozót is alkalmunk nyílt megismerni

TOVÁBB >>>
Közgazdász Kutatók és Doktoranduszok II. Téli Konferenciája

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Közgazdaságtudományi Osztálya 2015 január 30 és 31 között rendezte meg Győrött a Széchenyi István Egyetemen második konferenciáját „Közgazdász Kutatók és Doktoranduszok II. Téli Konferenciája” címmel. A rendezvény célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a hazai és határon túli közgazdász doktoranduszok számára színvonalas előadások hallgatására és tartására, valamint szakmai beszélgetések folytatására.

TOVÁBB >>>
A NYUTO részvétele a Magyar Regionális Tudományi Társaság XII. Vándorgyűlésén

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2014. november 27 és 28 között rendezte meg idén a XII. Vándorgyűlését Veszprémben, melynek házigazdája a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara volt.

A vándorgyűlés az idei évben a helyi fejlesztés témáját járta körül, ahol több neves hazai kutatók és gyakorlati szakember a lokális fejlesztések különböző aspektusait, kapcsolódó területeit mutatta be. A konferencia külföldi vendége Roberta Capello, a Politecnico di Milano Egyetem Professzora, a Regional Science című folyóirat főszerkesztője, és a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság korábbi elnöke volt, aki „Is it worth investing in small and medium cities? Agglomeration economies revisited” címmel tartott előadást a plenáris ülésen.

TOVÁBB >>>
Csizmadia Zoltán sikeres habilitációs eljárása

Dr. Csizmadia Zoltán (PhD) az osztály tudományos munkatársa 2014 november 17-én a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar nyilvános habilitációs eljárásán mutatta be a kapcsolathálózat-elemzés módszereit (nyilvános órai előadás), illetve az együttműködés és innováció témakörében végzett kutatási eredményeit (nyilvános tudományos előadás). A felkért bírálók - Prof. Dr. Szirmai Viktória és Prof. Dr. Lengyel Imre - véleménye, valamint a résztvevők szavazati alapján a habilitációs bizottság 100 százalékos értékeléssel terjesztette be az Egyetemi Bizottság elé a cím odaítélésének kérelmét.

TOVÁBB >>>
Nárai Márta az „Év kutatónője”!

2014 november 12-én tartották a győri Széchenyi István Egyetemen a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezett központi ünnepséget. Az ünnepség keretein belül második alkalommal adták át az „Év kutatónője” díjat amit idén Nárai Márta az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársa vehetett át.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Sopronban a „Makrogazdasági döntések – hálózati szinergiák” nemzetközi tudományos konferencián

Uszkai Andrea, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály tudományos segédmunkatársa „Helyi kormányzás az Osztrák-Magyar-Monarchiában (1867-1918)” címmel tartott előadást Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának 2014. november 12-én a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett „Makrogazdasági döntések – hálózati szinergiák” nemzetközi tudományos konferenciáján, „Gazdaság és társadalmi növekedés” szekcióban.

TOVÁBB >>>
INVOLEN Workshop

2014 november 5-én került megrendezésre a nemzetközi INVOLEN projekt magyarországi workshopja a győri MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán.


A workshopon bemutatásra került a tavalyi tanévben, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola partnerségével, és a két generáció közös együttműködésével, elkészített interaktív játék, és meghirdetésre került az Európai Verseny, ahová várják a csapatok nevezését. A verseny célja egy helyhez kötődő természetvédelmi játék megalkotása. A magyarországi győztes csapat részt vehet a jövő szeptemberi INVOLEN záró konferencián és a nemzetközi eredményhirdetésen, amelyre Olaszországban, Firenzében kerül sor.

TOVÁBB >>>
A NYUTO négy munkatársa az újraválasztott MTA Regionális Tudományos Bizottságban

2014. szeptemberben zajlottak le az MTA tudományos bizottságainak megújítását szolgáló szavazások. Az MTA Regionális Tudományos Bizottság 20 tagú testületébe választották Rechnitzer Jánost a NYUTO tudományos tanácsadóját, Lados Mihályt a NYUTO osztályvezetőjét, tudományos főmunkatársát, Hardi Tamást a NYUTO tudományos főmunkatársát és Csizmadia Zoltánt a NYUTO tudományos munkatársát. Az MTA RTB alakuló ülése 2014. november 12-én lesz az Akadémián.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály az MTA KÖTEB „Jövőnk a Földön” Albizottság alakuló ülésén

Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője meghívást kapott az MTA KÖTEB „Jövőnk a Földön” (Future Earth) Albizottságba. Az MTA elnöke 2008-ban hozta létre a Környezettudományi Elnöki Bizottságot (KÖTEB). A Bizottság feladata a klímaváltozással, az energetikával, valamint az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos, a társadalmat közvetlenül érintő kérdések tudományos igényű megválaszolása.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása Kassán

2014. október 5-8-án Kassán került megrendezésre a 5th Central European Conference in Regional Sciences. A konferencia Urban Development, Regeneration and Governance szekciójában hangzott el Lados Mihály (NYUTO osztályvezető) és Horváthné Barsi Boglárka (NYUTO tudományos munkatárs) „Smart Cities and Urban Development– Hungarian Initiatives” c. előadása.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a JobPortal projekt információs napján

2014. szeptember 11-én a NYUTO tanácstermében került megrendezésre a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával megvalósuló „Közös munkaerő-piaci információs rendszer” (HUSK JOBs portal) című projekt információs napja. A projekt célja, hogy egy új, a határ mindkét oldalán ( magyar-szlovák) szolgáltató, munkaerő-piaci monitoring és információs rendszert hozzanak létre. A fejlesztett szolgáltatások munkakeresők álláskeresését, álláshoz jutását hivatottak segíteni, és munkaadók számára teszik lehetővé a megfelelő munkaerő hatékony kiválasztását, valamint naprakész információt szolgáltat a határ két oldalán működő munkaerőpiacról és az azzal kapcsolatos jogi szabályozásról. (www.jobfish.eu)

TOVÁBB >>>
Honvári Patrícia előadása Delphiben

2014. október 23 és 25 között került megrendezésre az International Strategic Management Association (ISMA) szervezésében a görögországi Delphiben az „International Conference on Applied Business and Economics” elnevezésű nemzetközi konferencia.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea és Jóna László előadása Antibesben

2014 szeptember 15 és 18 között került megrendezésre az International Institute of Social and Economic Sciences (IISES) szervezésében a franciaországi Antibesben a „13th International Academic Conference” elnevezésű nemzetközi konferencia.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Győri Nemzetközi Ipari Parkban

2014. szeptember 8-án Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott előadást „Ipari parkok és ipari telephelyek helyzete Győr-Moson-Sopron megyében” címmel a Győri Nemzetközi Ipari Parkban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kihelyezett elnökségi ülésén. Az előadás anyaga a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával 2014. évre kötött „Időszaki elemzések Győr-Moson-Sopron megye gazdaságáról” című projekt keretében készült.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Szentpéterváron

Uszkai Andrea 2014. augusztus 26-29 között a European Regional Science Association által szervezett 54. Kongresszuson vett részt Szentpéterváron, ahol „Cross-border relationships of Central-European higher education institutions” címmel tartott előadást, szerzőtársával, Dános Zsolttal.

TOVÁBB >>>
Uszkai Andrea előadása Lengyelországban

Uszkai Andrea 2014. augusztus 15-17 között részt vett a lengyelországi Łopusznában szervezett „The 14th ‘Lodz’ International Political Geography Conference and IGU CPG Workshop – geographical – political aspects of the transborder conservation of natural and cultural heritage” nemzetközi konferencián, amelyen „Social and economic relationships in the history of the Central-European region” címmel tartott előadást.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása Irkutszkban

2014. május 28-án Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott konferencia nyitó előadást „Changing Local Government Finance in Hungary - New Directions” címmel Irkutszkban a Bajkál Állami Egyetemen a Bajkál Nemzetközi Konferencián. Az előadás anyaga a Győri Ipari Körzet kutatás keretében készült (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV 2012-0010). A konferencia elsősorban az önkormányzatok működésével, azok helyi gazdaságfejlesztésben betöltött szerepével, valamint területfejlesztési kérdésekkel foglalkozott.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály és Horváthné Barsi Boglárka előadása Bécsben

2014. május 22-én Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője és Horváthné Barsi Boglárka a NYUTO tudományos munkatársa tartott előadást „Smart Cities - Case of Hungary” címmel a bécsi Gazdasági Kamara épületében a XIX. REAL CORP konferencián. Az előadás anyaga a Győri Ipari Körzet kutatás keretében készült (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV 2012-0010). A várostervezők világkonferenciájának központi témája ez évben a smart city volt ("Plan it smart - Clever solutions for smart cities"). A három napos program keretében a mintegy 30 országból érkezett résztvevő közel 150 prezentációja hangzott el.

TOVÁBB >>>
Schuchmann Júlia sikeresen megvédte doktori értekezését!

Schuchmann Júlia az MTA KRTK RKI NYUTO tudományos segédmunkatársa a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájában 2014 június 16-án - cum laude minősítéssel - sikeresen megvédte Lakóhelyi szuburbanizácós folyamatok a Budapesti agglomerációban című doktori disszertációját.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Magyar Tudományos Akadémián

2014. május 13-án az itBusiness Club felkérésére Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott vitaindító előadást „Smart City” címmel a Club soros rendezvényén a Magyar Tudományos Akadémián.

TOVÁBB >>>
INNOVAL Projekt – Záró konferencia

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult INNOVAL projekt (L00103) záró konferenciája 2014 június 11-én került megrendezésre a Győrben a Leier Konferencia Központban. A konferencián bemutatásra kerültek az AAL (Intelligens technológiák alkalmazása az életminőség javítása érdekében) jelenlegi trendjei, a projektek eredményei, valamint a 2014-2020 között várható finanszírozási lehetőségek is.

TOVÁBB >>>
II. Társadalomtudományi Konferencia, Érsekújvár

2014. április 25-én Uszkai Andrea „A regionális gazdasági integráció mérhetősége, különös tekintettel a közép-európai térségre” címmel tartott előadást az International Research Institute által szervezett II. Társadalomtudományi Konferencián, a szlovákiai Érsekújváron.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály előadása a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

2014. április 24-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére Lados Mihály a NYUTO osztályvezetője tartott előadást „Győr-Moson-Sopron megye 2013. évi gazdasági jelentése” címmel a kamara 2014. évi tavaszi küldöttgyűlésén Győrben a megyei kamara székházában.

TOVÁBB >>>
Baranyai Nóra Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjban részesült!

A Magyary Zoltán Kuratórium 2014. márciusában Baranyai Nórát, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézet Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársát Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjban részesítette Autonómiatörekvések Kelet-Közép-Európában című pályázatáért. A kutatási program megvalósítására ez év decemberéig kerül sor.

TOVÁBB >>>
Díszpolgári kitüntetés vehetett át Prof. Dr. Rechnitzer János!

Győr Megyei Jogú Város 2014 március 15-i ünnepi díszközgyűlésének keretein belül átadták a városi kitüntetéseket, ahol Prof. Dr. Rechnitzer János az MTA KRTK RKI NYUTO tudományos tanácsadója, tanszékvezető egyetemi tanár, az első győri akadémiai kutatócsoport létrehozásában vállalt meghatározó szerepe, több évtizedes magas színvonalú oktató- és kutatómunkája, valamint a Széchenyi István Egyetem Jog- és Gazdaságtudományi Kar doktori iskolájának megszervezésében és irányításában végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenysége elismeréseként vehette át a „Győr Díszpolgára” címet.

TOVÁBB >>>
Tanulmányút Nagyszombat és Nyitra megyékben

A Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezésesben 2014 február 25 és 26 között kétnapos tanulmányút során bemutatásra került négy, a magyar-szlovák határon átnyúló projekt keretein belül megvalósult fejlesztés Nagyszombat és Nyitra megyékben.

TOVÁBB >>>
dr. Nárai Márta a Civil Szemle új főszerkesztője

2014. január 1-jétől a Civil Szemle c. folyóirat új főszerkesztője dr. Nárai Márta, az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályának munkatársa.

TOVÁBB >>>
Japán látogatók az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán

A magyarországi tartózkodásuk során Prof. Hiroshi Tanaka és Prof. Hideo Kojimoto a Kyotói Ritsumeikan Egyetemről 2014 január 17-én látogatást tettek az RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán.

TOVÁBB >>>
Folytatódik a Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztályának előadássorozata!

A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya és a MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Osztálya folytatja előadássorozatát, melyre minden érdeklődőt tisztelettel meghív.

TOVÁBB >>>
DTI 70 jubileumi nemzetközi konferencia -Territorial Cohesion in Europe

A DTI 70. évfordulója alkalmából 2013 június 27-28-án az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya Territorial Cohesion in Europe címmel jubileumi nemzetközi konferenciát tartott a Zsolnay Kulturális Negyedben, Pécsen.

TOVÁBB >>>
Digitális könyvtárak szakmai konferencia

A "Közösség - Tudás - Könyvtár" összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért TÁMOP-3.2.4-08/01-2009-0064 számú pályázat keretében valósult meg a Kisalföldi Tudástár portál, melynek építésében konzorciumi tagként részt vesz az MTA KRTK NYUTO Határ menti Területfejlesztési Szakkönyvtár.

TOVÁBB >>>
MUT XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencia

A Magyar Urbanisztikai Társaság szervezésben 2013 április 17-18. között került megrendezésre a XIX. Országos Hild János Urbanisztikai Konferencia „Miből élünk jövőre? Változás és alkalmazkodás az urbanisztikában” címmel. Az évente megrendezésre kerülő eseménynek idén Mosonmagyaróváron a Nyugat-magyarországi Egyetem adott otthont.

TOVÁBB >>>
20 éves a Mobil MADI Múzeum

A Győri Járműipari Körzet, mint a térségi fejlesztés új iránya és eszköze TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0010 projekt keretében 2013 március 23-án került megrendezésre a MADI-NAP a győri Széchenyi István Egyetemen és az MTA KRTK győri osztályának Liszt Ferenc utcai épületében.

TOVÁBB >>>
Társadalmi konfliktusok-társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés ünnepélyes projektmegnyitó

Elkezdődött a „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című projekt megvalósítása a Kodolányi János Főiskolán. TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0069 pályázaton nyert forrásból közel 280 millió forint áll rendelkezésre kutatásra és fejlesztésekre, amelyről fontos tudni, hogy 100%-os támogatásként jelenik meg a megvalósításban.

TOVÁBB >>>
„Energia jövőképek a Nyugat-Pannon Régióban – Stratégiák és Lehetőségek” ESPAN záró-konferencia

2013 február 21-én tartotta a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a győri Széchenyi István Egyetemen az Ausztria-Magyarország Határ menti Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ESPAN projekt (L00040) „Energia jövőképek a Nyugat-Pannon Régióban – Stratégiák és Lehetőségek” elnevezésű nemzetközi záró konferenciáját.

TOVÁBB >>>
Pénzügyi tréning feltalálóknak

2013 február 19-én pénzügyi tréninget tartottak feltalálóknak Szombathelyen egy magyar-osztrák projekt keretein belül. A projektnek köszönhetően öt kiválasztott ötlet valósulhat meg. A kiválasztott ötletek mindegyike olyan termékeke létrehozását segítheti elő, melyek leginkább a hátrányos helyzetű, és idős emberek életét teheti majd könnyebbé.

TOVÁBB >>>
Centrope Együttműködési Platform

Az első Centrope Együttműködési Platform munkamegbeszélés 2013 január 31.-én került megrendezésre a Hotel Sopronban.

TOVÁBB >>>
Energia Ankét: Burgenland mint mintarégió

2013. január 17-én tartották a kismartoni Kulturzentrumban az úgynevezett „Energieenquete”-ot, az Ausztria-Magyarország Határ menti Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával megvalósuló ESPAN projekt (L00040) osztrák oldali záró-rendezvényét.

TOVÁBB >>>
Informális évnyitó

Az MTA KRTK RKI győri osztálya 2013 január 11-én tartotta szokásos újévi évnyitóját, nem egészen a megszokott környezetében.

TOVÁBB >>>
Magyar Regionális Tudományi Társaság X. Vándorgyűlés és konferencia

A Magyar Regionális Tudományi Társaság X. Vándorgyűlése 2012 november 22 és 23 között került megrendezésre a győri Széchenyi István Egyetemen.

TOVÁBB >>>
Új területfejlesztési koncepció kistérségi egyezető fórum

2012. november 20. és 22. között zajlottak le a Győr-Moson-Sopron megye új területfejlesztési koncepcióját megalapozó megyei helyzetfeltárás második körös kistérségi egyeztető fórumai.

TOVÁBB >>>
ASPIS nemzetközi konferencia

Belgiumban Gent városában került megrendezésre a közterületek fenntarthatóságával foglalkozó nemzetközi ASPIS konferencia 2012 november 15 és 16 között.

TOVÁBB >>>
Centrope csúcstalálkozó Pomogyban

2012 október 25.-én került meredezésre a 4. Centrope nap és csúcstalálkozó az ausztriai Pomogyban (Pamhagen).

TOVÁBB >>>
A Magyar Tudományos Akadémia és a Román Akadémia közös kutatási programja

A Magyar Tudományos Akadémia és a Román Akadémia közötti kutatócsere egyezmény keretében járt Intézetünkben a bukaresti Földrajztudományi Kutatóintézet két kutatója, Dr. Radu Săgeăta PhD és Dr. Mihaela Persu PhD.

TOVÁBB >>>
centrope Területi Integráció Szimpózium - „centrope-taking off"

2012. szeptember 18.-án került megrendezésre Győrben a centrope kapacitás projekt keretein belül a második nemzetközi Területi Integráció Szimpózium „centrope-taking off” címmel.

TOVÁBB >>>
Animation of rural development - a new profession? című konferencia

2012. június 7-9. között megrendezett Animation of rural development - a new profession? című konferencián tartott előadást Prof. Szörényiné Kukorelli Irén (Evolution of rural animation in Hungary) és Baj Gabriella (Social enterprises for sustainable rural development in Hungary) Chaniában (Görögország) az European Masters Programme for Rural Animator elnevezűsű projekt keretében. A konferenciáról részletek itt találhatóak: http://www.emraconference.com/

TOVÁBB >>>
ASPIS projekt online játékok tesztelése

2012. május 22-én kerültek bemutatásra az ASPIS projekt keretében kifejlesztett, a fenntartható közterekről szóló online játékok tesztelésének eredményei. A workshop a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban került megrendezésre, így a résztvevők a "kemény munka" után egy látványos kísérleti bemutató megtekintésével és a mobilis játékaival lazíthattak. A játékokat Ön is kipróbálhatja

TOVÁBB >>>
Regional Studies Assotiation European Conference 2012 Hardi Tamás

Hardi Tamás „Adaptation ways of local governments to the cross-border suburbanization” címmel tartott előadást a Regional Studies Assotiation European Conference 2012 rendezvényén, a hollandiai Delftben.


TOVÁBB >>>
25 éves a NYUTI

Az MTA RKK NYUTI 2011 december 1.-én tartotta fennállásnak 25 évfordulója alkalmából rendezett Tudás, Tér, Társadalom elnevezésű ünnepi ülését. A jubileum rendezvényen bemutatásra került az évforduló alkalmából megjelent kötet, és két díjátadásra is sor került.


TOVÁBB >>>
Nemzetközi akadémiai tudományos csereprogram

Intézetünk 2009 és 2012 közötti időszakra egy nemzetközi akadémiai tudományos csereprogramot vezet „The influence of the Danube River on the urbanization processes and on the urban-network development” címmel. Partnereink a Bolgár Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete, valamint a Román Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete. A program keretében zajló rendszeres kapcsolattartás eredményeként 2011. november 23. és 28. között intézetünk vendége volt Romániából Dr. Diana Dogaru, valamint Bulgáriából Prof. Chavdar Mladenov és Boris Kazakov. A vendég kutatók tanulmányútjuk során részt vettek a Magyar Regionális Tudományos Társaság IX. vándorgyűlésén is, ahol a konferencia fő témája a vizek területi fejlődésben betöltött szerepe volt.

TOVÁBB >>>
Lados Mihály: Okos Városok

2011. június 9-én Dr. Lados Mihály intézetvezetővel Vass István Zoltán beszélgetett a Lánchíd Rádió Lánchíd Express című reggeli műsorában az elmúlt héten az IBM Magyarország megrendelésére készült Okos Városok című tanulmányról. Szintén ez a tanulmány volt a téma a Revita TV 2011. június-i hírműsorának is. A Revita TV-n látható anyag elérhető az alábbi linken:

TOVÁBB >>>
Tesztüzem

Elindult a MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet új oldalainak tesztüzeme. Az átállásig a régi oldalak a "Tovább" gombról érhetők el.

TOVÁBB >>>