Magyar Tudományos Akadémia
 

MTA KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

ALFÖLDI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Vezeto hírek

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés Perger Évának

Nemzeti ünnepünk alkalmából Perger Évának, az Alföldi Tudományos Osztály vezetőjének a területfejlesztés területén végzett több évtizedes kutatói, oktatói és szakértői tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták 2017. augusztus 18-án.

TOVÁBB >>>
Meghívó „A vidékfejlesztés jelene és jövője” műhelykonferenciára


Időpont: 2014. június 24. (kedd) 10:00 óra

Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (6000, Kecskemét, Piaristák tere 8.)

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szervezésében megrendezésre kerülő „A vidékfejlesztés jelene és jövője” műhelykonferenciára. A rendezvény célja, hogy bemutassa az „Vidékkutatás 2012-2013” című kutatási program eredményeit. A kutatás a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete, valamint az MTA Ökológiai Kutatóközpontja, illetve az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézete együttműködésében zajlott, mintegy „virtuális” vidékkutatói hálózatot létrehozva.
A program céljai közt szerepelt a 2014-2020 közötti időszakra szóló hazai vidékfejlesztési program kidolgozásának és végrehajtásának tudományos megalapozása, továbbá az átfogó szemléletű vidékkutatásokra alkalmas vidéki tudományos műhelyek megerősítése, együttműködésük segítése, helyi társadalmi szerepük támogatása.
A kutatás eredményeit összegző tanulmányok elérhetők a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat honlapjáról: http://www.mnvh.eu/node/591359

Kérjük, hogy a konferencián való részvételi szándékát legkésőbb 2014. június 17. (kedd) napjáig jelezze a videkkutatas@nakvi.hu e-mail címen.
A meghívó részletes programja a „TOVÁBB” mögött elérhető az MNVH honlapjáról:

TOVÁBB >>>
LOLAMAR projekt zárókonferencia


Időpont: 2014. február 20.

Helyszín: Baja, Malom Club

A LOLAMAR „A helyi munkaerő-piaci politika lehetséges irányai a határon átnyúló régiók esetében” című, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozott projekt a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja és a Vajdaság Autonóm Tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökségének együttműködésében valósul meg a 2013. január 1. és 2014. február 28. közötti időszakban.
A LOLAMAR kutatás célja, hogy megalapozzon egy, a helyi munkaerő-piaci politikára alapozó fejlesztési megközelítést, amellyel megállíthatók és visszafordíthatók a kelet-európai külső perifériákra jellemző negatív társadalmi-gazdasági folyamatok.
A projekt kutatási területe a szerb-magyar határszakasz Duna melletti nyugati térsége, magyar oldalon a Baja, Bácsalmás és Jánoshalma kistérségek, szerb oldalon pedig a Nyugat-Bácskai körzet.

A zárókonferencia előadásai és zárótanulmány anyaga elérhetőek lesznek a kutatási projekt weblapjának dokumentumtárában: http://www.lolamar.eu/hu/node/74

A TOVÁBB mögött elérhető a részletes program:

TOVÁBB >>>
Részvétel Kecskemét 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozó Integrált Településfejlesztési Stratégiájának elkészítésében

A MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Alföldi Tudományos Osztály munkatársai a Kecskeméti Városfejlesztő Zrt. megbízásából 2013-2014 folyamán be fognak kapcsolódni a Kecskemét 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozó Integrált Településfejlesztési Stratégiájának elkészítésébe. Az ATO kutatói a stratégiát megalapozó vizsgálat elvégzésében, valamint az Antiszegregációs Program elkészítésében fognak szerepet vállalni.

Kezdetét vette a LOLAMAR projekt

2013. április 29-én Újvidéken, az MTA KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztályának munkatársai és a Vajdaság Autonóm Tartomány Regionális Fejlesztési Ügynökségének munkatársai részvételével lezajlott a LOLAMAR projekt alapuló ülése. Az ülés első felében a két partner szervezet kölcsönös bemutatkozó előadást tartott, majd a projekt működésének szervezeti kereteit vitatták meg.

A LOLAMAR „A helyi munkaerő-piaci politika lehetséges irányai a határon átnyúló régiók esetében” című IPA kutatás célja, hogy megalapozzon egy, a helyi munkaerő-piaci politikára alapozó fejlesztési megközelítést, amellyel megállíthatók és visszafordíthatók a kelet-európai külső perifériákra jellemző negatív társadalmi-gazdasági folyamatok. A projekt kutatási területe a szerb-magyar határ által kettéválasztott Bácska, magyar oldalon a Baja, Bácsalmás és Jánoshalma kistérségek, szerb oldalon pedig a Nyugat-Bácskai körzet.
A kutatással kapcsolatos további információk a projekt weblapján találhatóak:

TOVÁBB >>>
Köszöntjük az MTA KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály új honlapján!

Kedves Látogató!

Az új honlap feltöltésen és a megjelenítésen folyamatosan dolgozunk.
Észrevételeket a honlapszerkesztő e-mail címére várunk: farkasj@rkk.hu

TOVÁBB >>>
Kecskeméti helyismereti és városfejlesztési esték

Az MTA RKK ATI Kecskeméti Osztálya ad otthont a Móricz Zsigmond Közművelődési Alapítvány által szervezett „Kecskeméti helyismereti és városfejlesztési estéknek”. A 8 előadásból álló programsorozat célja, hogy egyrészt tájékoztassa a lakosságot a folyó fejlesztésekről.

TOVÁBB >>>
INNOAXIS – A határ mint innovációs megújulási tengely

2011. július 19-én Baján került megrendezésre a Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program 2007–2013 keretében zajló INNOAXIS projekt záró rendezvénye. A határ mint innovációs megújulási tengely c. program tevékenységeinek és eredményeinek ismertetése során a partnerek áttekintették az átfogó stratégiai elgondolásokat és az elkészült (gazdasági, illetve humán) operatív programok prioritásait, beavatkozási területeit. A tanácskozáson elhangzott szakmai előadások kiválóan érzékeltették az érintett határ menti régió fejlesztési és együttműködési lehetőségeinek különböző aspektusait is. Az egy éves programot az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézete vezette.

TOVÁBB >>>
Dél-Alföld – megjelent a Kárpát-medence régiói sorozat legújabb kötete

Munkatársaink közreműködésével megjelent a Kárpát-medence régiói sorozat legújabb kötete, a Dél-Alföld

TOVÁBB >>>