REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

ALFÖLDI TUDOMÁNYOS OSZTÁLY

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETO HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Alföldi kaleidoszkóp - tiszteletkötet Csatári Bálint 70. születésnapja alkalmából

Csatári Bálint (1949, Karcag) egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem matematika-földrajz szakán végezte, majd 1975-ben  a Gazdaságföldrajzi Tanszék gyakornokaként a „Természeti és társadalmi tényezők kölcsönhatása a Sárrét népességére és településhálózatára” című tézissel egyetemi doktori oklevelet szerzett. 1986-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem címzetes, majd félállású egyetemi docense lett, ahol oktatási tevékenységét egészen a 2010-es évek elejéig töretlenül folytatta.
 
1984-től az MTA Földrajztudományi Kutató Intézet, majd az MTA Regionális Kutatások Központja kecskeméti Településkutató Csoportjának tudományos munkatársa, később osztályvezetője. 1992-től a Regionális Kutatások Központján belül megalakuló Alföldi Tudományos Intézet igazgatói posztját tölti be egészen 2008-ig, majd ezen intézet kecskeméti osztályát vezeti 2008 és 2010 között. 2018-tól az MTA emeritus kutatója.
 
Nemrég betöltött 70. születésnapja alkalmából volt kollégái, tanítványai és barátai az Alföldi kaleidoszkóp - A magyar vidék a XXI. században című kötetbe írt tanulmányaikkal köszöntik őt és tisztelegnek Csatári Bálint vidékföldrajzban és az Alföld kutatásában szerzett múlhatatlan érdemei  előtt.
 
A kötet a Regionális Kutatások Intézetének kecskeméti csoportjának szerkesztésében, a BÁCSVÍZ Zrt. támogatásában valósult meg.
 
A tiszteletkötet elektronikus verziója az  alábbi linken érhető el: http://hdl.handle.net/11155/1989
 
A papíralapú kiadás megjelenése 2019 szeptemberében várható.
 
Isten éltessen 70. születésnapodon, kedves Bálint!