KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének négy tudományos osztálya az ország különböző régióiban van jelen, ezért értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik. Az elmúlt években elért eredmények is bizonyítják, hogy az intézet vezető szerepet tölt be a regionális tudomány hazai műhelyei között a tudományos kutatás, a tudományos utánpótlás-nevelés és a felsőoktatás terén.

TOVÁBB >>>
Faragó László elismerései
Faragó László elismerései

Az elmúlt időszakban kollégánk, Faragó László (kutatóprofesszor emeritus, RKI DTO) több rangos elismerésben is részesült. A „Téri lét – Társadalmi fordulat a térelméletben” című monográfiájáért az MTA Regionális Tudományi Bizottsága a hazai publikációk között „Az Év Regionális Tudományi Publikációja Díjat” ítélte oda neki. A felsőoktatásban oktatóként eltöltött több mint 25 éves munkája elismeréseként pedig Dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter az Oktatói Szolgálati Emlékérmet adományozta részére. Mindkét elismeréshez gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Megjelent a Területi kihívások és területi politikák Magyarországon, 2010–2020 című kötet
Megjelent a Területi kihívások és területi politikák Magyarországon, 2010–2020 című kötet

A Czirfusz Márton szerkesztésében elkészült kötet résztémákra bontva, a főbb problémákra összpontosítva mutatja be a magyarországi területi folyamatok elmúlt tíz évben történt változásait, illetve értékeli a szakpolitikákban a területi szempontok megjelenését. A fejezetek két tartalmi részre bomlanak: egy-egy résztémában kiemelnek egy-egy területi folyamatot, ezt a területi jelenséget pedig elemző módon körüljárják, rámutatva a területi egyenlőtlenségeket létrehozó társadalmi-gazdasági-politikai folyamatokra. A fejezetek egy-egy területpolitikai intézkedés vagy megközelítés értékelését is adják. Ezekben megtalálhatók a kormány által kimondva vagy kimondatlanul képviselt területpolitikai irányok elemzései, néhány téma esetében pedig azt mutatják be a szerzők, hogy milyen megközelítést tartanánk kívánatosnak. A kötet online verziója kattintást követően már elérhető, a print verzió pedig hamarosan elérhető lesz.

TOVÁBB >>>
Czirfusz Márton tanulmánya az Environment and Planning C: Politics and Space folyóiratban
Czirfusz Márton tanulmánya az Environment and Planning C: Politics and Space folyóiratban

A "The concept of solidarity in cohesion policies of the European Union and Hungary" című tanulmány áttekinti a szolidaritás fogalmának megjelenését és hangsúlyeltolódásait az Európai Unió kohéziós politikáiban és a magyarországi területfejlesztési politikákban. A cikk érvelése szerint a szolidaritás fogalma (a tagállamok és régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentésén keresztül) az EU alapításakor alappillére volt a kohéziós politikáknak, ám ez a szempont a 2008-as válság után háttérbe szorult. A magyarországi regionális politikai narratívákat az 1990-es években és a 2000-es évek első évtizedében az európai diskurzusokhoz való igazodás jellemezte. Azonban a 2015-től a magyar kormány a szolidaritás és a kohéziós politika viszonyát a menekültválsággal összekapcsolva értelmezte, ezzel a nemzetállami szintről igyekezett átformálni az európai uniós diskurzust. A tanulmány a Regionális Kutatások Intézetének részvételével futó RELOCAL Horizon 2020 kutatás keretében készült. A cikk open access kéziratos változata kattintás után érhető el az RKI intézeti repozitóriumában.

TOVÁBB >>>
Pálné Kovács Ilona akadémiai székfoglaló előadása (az előadás videójával)
Pálné Kovács Ilona akadémiai székfoglaló előadása (az előadás videójával)

A járványügyi rendelkezések miatt speciális körülmények között került sor Pálné Kovács Ilona (kutatóprofesszor, KRTK RKI DTO) az MTA rendes tagjaként tartott székfoglalójára a Magyar Tudományos Akadémián. Az előadás zártkörű videófelvétele kattintás után tekinthető meg. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Lennert József az OzoneTV Egyenlítő című műsorában
Lennert József az OzoneTV Egyenlítő című műsorában

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában megjelent „Ábrákon mutatjuk, hol fognak lakni a magyarok 2051-ben - és mennyien maradunk” című írásával kapcsolatban szerepelt Lennert József (tudományos munkatárs, KRTK RKI ATO) az OzoneTV Egyenlítő című műsorában. Kollégánk a műsorban a népességszám jövőbeli alakulásáról és a klímaváltozással való összefüggésekről szóló kutatásáról beszélt. A beszélgetésről készített videó kattintás után tekinthető meg.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Konferencia – Regionális jövőképek Magyarországon

A KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia IX. (Gazdaság- és Jogtudományok) Osztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományi Bizottsága és a Magyar Regionális Tudományi Társaság a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében „Regionális jövőképek Magyarországon” címmel konferenciát szervez 2020. november 10-én 14:00 órai kezdettel a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében. A részletes program és az online részvételi lehetőségről szóló információ a mellékelt programban található. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

TOVÁBB >>>
Könyvbemutató – 2020. november 12. - ELHALASZTVA!

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya, a Magyar Regionális Tudományi Társaság, a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) X. Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága és a PAB Politológiai Munkabizottsága által eredetileg 2020. november 12-ére tervezett könyvbemutatót későbbi időpontra halasztották. Az esemény új időpontjáról később adnak tájékoztatást a szervezők.

Térbemutató Jóna Lászlóval a Kisalföldben

A Kisalföld 2020. szeptember 26-i számában Jóna László (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) a győri természeti kincskereső keretében győri Bem teret mutatta be. A térről szóló bemutató és a hozzátartozó galéria elérhető a Kisalföld honlapján.

TOVÁBB >>>
Lennert József írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. szeptember 30-án jelent meg Lennert József (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO kecskeméti csoport) írása „Ábrákon mutatjuk, hol fognak lakni a magyarok 2051-ben - és mennyien maradunk” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2020. szeptember 24.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére., amelyen Bálint Dóra (tud. segédmunkatárs) „Az online peer-to-peer platformok területisége egy hazai telekocsi-platform példáján” címmel tart előadást. A részletes program és további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Lengyel Balázs és Páger Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. szeptember 17-én jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) Lengyel Balázzsal (KRTK KTI) közösen jegyzett írása „Tényleg a nagyvárosok kiváltsága a fejlődés?” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
OTKA zárókonferencia – 2020. szeptember 24.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja „A területi gazdasági folyamatok hosszú távú előrejelzése: regionális modell építése magyarországi adatokon” című projektzáró konferenciájára. A részletes program és további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Rácz Szilárd Bolyai+ nyertes

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2020/2021. tanévre meghirdetett Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját Rácz Szilárd, a DTO kutatója a Széchenyi István Egyetemen nyerte el, ahol "Regionális központok innovációs potenciálja Közép- és Délkelet-Európában" témában végez 12 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.

TOVÁBB >>>
Páger Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. augusztus 29-én jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) írása "Lesz-e egy magyar középvállalatból olyan cég, mint egy német Mittelstand?” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Egyed Ildikó Bolyai-ösztöndíjat nyert

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos munkatársa „Az integrált iparpolitika lehetőségei és kihívásai az átalakuló európai gazdasági erőtérben” című pályázatával nyerte el az MTA hároméves Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Jóna László írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. augusztus 21-én jelent meg Jóna László (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) írása "Többen mozogtak a koronavírus miatt a tereken és parkokban” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Álláshirdetés a Dunántúli Tudományos Osztálynál

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a ″Közalkalmazottak jogállásáról szóló″ 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet tudományos munkatárs munkakör betöltésére; teljes munkaidős, határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban. A munkavégzés helye: KRTK Regionális Kutatások Intézete, Dunántúli Tudományos Osztály (Pécs). A kiírás és a pályázati feltételek a KÖZIGÁLLÁS oldalán olvashatók.

TOVÁBB >>>