Magyar Tudományos Akadémia
 

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
COST Empower-SE projekttalálkozó
COST Empower-SE projekttalálkozó

2019. január 16-17-én a COST Empower-SE („Empowering the next generation of social enterprise scholars”) projekt nemzetközi találkozójának a Budapesti Corvinus Egyetem adott helyet a Gazdálkodástudományi Kar Kutatási Hetének keretében. Az esemény a Budapesti Corvinus Egyetem (Kiss Julianna és Pataki György), az MTA KRTK RKI (Mihály Melinda, aki a COST Empower-SE első munkacsoportjának társvezetője is), valamint az EMES Nemzetközi Kutatóhálózat munkatársainak (Sabine Spada, Rocio Nogales, Marthe Nyssens és Thomas Pongo) közös szervezésében valósult meg.

TOVÁBB >>>
Kortárs térelméletek kelet-közép-európai kontextusban
Kortárs térelméletek kelet-közép-európai kontextusban

Megjelent a „Kortárs térelméletek kelet-közép-európai kontextusban” című OTKA kutatás záró kötete. A kutatási projekt vezetője és egyben a könyv szerkesztője is Faragó László volt. A kiadványban, amely a Dialóg Campus Kiadó gondozásában jelent meg, intézetünk több munkatársa is jegyez tanulmányt.

TOVÁBB >>>
RuRES projekt záró konferencia
RuRES projekt záró konferencia

Az Interreg magyar-horvát határon átnyúló program keretében megvalósuló "Renewable energy sources and energy efficiency in a function of rural development" (RuRES) projekt zárókonferenciájára 2018. december 17-én került sor a horvátországi Eszéken, az Eszéki Egyetem Villamosmérnöki, Számítástechnikai és Informatikai Karán.

TOVÁBB >>>
Fodor István köszöntése 80. születésnapja alkalmából
Fodor István köszöntése 80. születésnapja alkalmából

Az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya, az MTA Pécsi Területi Bizottsága, valamint a Pécsi Tudományegyetem 2018. november 29-én a „Környezetünk a Kárpát-medence – Gondolatok egy életút körül” című tudományos konferenciával köszöntötte Fodor István Professzor Urat, a DTO kutató professzor emeritusát 80. születésnapja alkalmából.

TOVÁBB >>>
Pálné Kovács Ilona kitüntetése az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság ünnepi ülésén
Pálné Kovács Ilona kitüntetése az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság ünnepi ülésén

Az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) elnökségének döntése alapján a PAB legmagasabb díját, a PAB Ezüst plakettet Pálné Kovács Ilonának, az MTA levelező tagjának, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete kutatóprofesszorának ítélte. A díjat 2018. november 7-én, a Magyar Tudomány Ünnepe pécsi ünnepi ülésén adtak át. Gratulálunk a kitüntetéshez!

TOVÁBB >>>
Rechnitzer János kitüntetése a Magyar Regionális Tudományi Társaság 2018. évi vándorgyűlésén
Rechnitzer János kitüntetése a Magyar Regionális Tudományi Társaság 2018. évi vándorgyűlésén

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2018. október 18–19. között, Kecskeméten rendezett éves vándorgyűlésén, a szervezet közgyűlése a „Regionális Tudományért” kitüntető díjat adományozta kollégánknak, Prof. Rechnitzer Jánosnak, a regionális tudományban tanúsított több évtizedes oktató, kutató és tudományszervező tevékenységéért.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2019/2020-as tanévre vonatkozó felvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

TOVÁBB >>>
Zöld Magyarországért Díj Hoyk Editnek

Intézetünk kecskeméti csoportjának tudományos főmunkatársa, Hoyk Edit kapta 2018-ban a „Zöld Magyarországért Díjat”, amelyet a „Journal of Central European Green Innovation” című folyóiratban publikált „Adaptation to climate change with green infrastructure in urban environment” című tanulmányáért adományoztak neki. A díjat a Magyar Tudomány Ünnepének gyöngyösi rendezvényén adta át Dr. Lehoczky Éva, a folyóirat főszerkesztője. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

TOVÁBB >>>
Dunántúli Tudományos Osztály – Új osztályvezető

A Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Mezei Cecília személyében, aki 2019. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Megjelent a "Migráció alulnézetből" című kötet

A "Migráció alulnézetből" című kötetet Váradi Monika Mária, az MTA KRTK RKI tudományos főmunkatársa szerkesztette. A tanulmányok közül több munkát is intézetünk munkatársai jegyeznek. A kötet az Argumentum Kiadó és a MTA KRTK RKI közös kiadásában jelent meg. A digitális változat honlapunkon keresztül is elérhető.

TOVÁBB >>>
RURES Program - könyv

Megjelent a RuRES projekt kutatási eredményeit összefoglaló tanulmánykötet. Az angol nyelvű változata letölthető a "Tovább" linken.

TOVÁBB >>>
Tatay Lászlóné főigazgatói elismerése

Tatay Lászlóné gazdasági előadó kolléganőnk az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársaként nyújtott kiemelkedő teljesítményéért főigazgatói elismerésben részesült. Gratulálunk!

TOVÁBB >>>
Faragó László előadása Budapesten

Faragó László, az MTA KRTK RKI tudományos tanácsadója, tart előadást „Térkoncepció és megvalósításuk” címmel Budapesten, a MÉSZ Székházban, 2018. december 6-án 17 órától. Az eseményre a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozata által szervezett multidiszciplináris előadássorozat részeként kerül sor. Az előadás rövid bemutatója kattintás után olvasható.

TOVÁBB >>>
A VI. Alföld Konferencia programja

2018. december 6-án Békéscsabán, az MTA KRTK RKI főszervezésében kerül sor a VI. Alföld Konferenciára, amelynek témája "Újrakezdők a periférián – Leszakadás, válság és helyi válaszok az Alföldön és azon túl". A konferencia részletes programja kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
Helyi közpolitikák és marginalitás workshop

2018. november 12-én "Helyi közpolitikák és a marginalitás (újra)termelődése zsugorodó városokban" címmel workshopot rendeznek az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete budapesti osztályán, az MTA Humán Tudományok Kutatóházában. A rendezvény részletei tovább kattintással érhetők el, a szervezők szeretettel várják az érdeklődő szakmai közönséget.

TOVÁBB >>>
Németh Krisztina kitüntetése a Magyar Szociológiai Társaság vándorgyűlésén

A Magyar Szociológia Tárasaság (MSZT) Némedi Dénes díját az idei évben Németh Krisztina kapta. A díjat, amelyet minden évben annak a fiatal kutatónak ítélik oda, aki a szociológiatörténet illetve a szociológiaelmélet területén kimagasló teljesítményt nyújtott, kollégánk a társaság 2018. évi vándorgyűlésén vette át. E mellett Németh Krisztinát az MSZT elnökségi tagjává is választották. Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Rácz Szilárd doktori disszertációjának kitüntetése a Pannon Tudományos Napon

2018. október 17-én, Nagykanizsán rendezték meg az MTA Pécsi Területi Bizottsága (PAB) és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) által közösen szervezett Pannon Tudományos Nap (PTN) című konferenciát. A rendezvényen az MTA PAB a tavalyi év legjobb doktori disszertációjának járó díjat kollégánknak, Rácz Szilárdnak ítélte oda, a posztszocialista Délkelet-Európa térszerkezeti és városhálózati folyamatairól írt értekezéséért. Gratulálunk!

TOVÁBB >>>
Bolyai+ nyertesek

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévi Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját az intézet három kutatója nyerte el. Kovács András Donát a Debreceni Egyetemen „Az új környezeti paradigma megjelenése Közép-Európa vidéki térségeiben”; Rácz Szilárd a Széchenyi István Egyetemen "A külföldi működő tőke lenyomata a közép- és délkelet-európai regionális központokban"; Varjú Viktor a Kaposvári Egyetemen „A körforgásos gazdaság - ökoinnovatív megoldások elterjedésének lehetőségei és akadályai” témában végez 10 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.