KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Megjelent a Deturope 2020/3. lapszáma Egyed Ildikó és Rácz Szilárd vendégszerkesztésében
Megjelent a Deturope 2020/3. lapszáma Egyed Ildikó és Rácz Szilárd vendégszerkesztésében

Megjelent a Deturope folyóirat 2020/3. tematikus lapszáma, amelynek vendégszerkesztői Egyed Ildikó (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) és Rácz Szilárd (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) voltak. A lapszám városi tanulmányok Közép-Európában témában a Magyar Regionális Tudományi Társaság 2019. évi konferenciáin (Fiatal Regionalisták 11. Konferenciája, 7. Közép-európai Regionális Tudományi Konferencia, Magyar Regionális Tudományi Társaság XVII. Vándorgyűlése) előadott tanulmányokból közöl válogatást. A tematikus számban megjelent írások között megtalálható Varjú Viktor (tud. főmunkatárs, KRTK RKI DTO) tanulmánya „Environmental policy integration and its success on settlement level in Hungary”, illetve Egyed Ildikó és Rácz Szilárd tanulmánya „The role of territorial capital in urban renewal in a non-core Central European city” címmel. A lapszám tanulmányai már elérhetők online a Deturope folyóirat honlapján.

TOVÁBB >>>
Kollégáink tanulmányai a Szociológiai Szemle tematikus lapszámában
Kollégáink tanulmányai a Szociológiai Szemle tematikus lapszámában

Megjelent a Szociológiai Szemle 2020/2. tematikus lapszáma Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Jelinek Csaba szerkesztésében. A lapszám Virág Tünde a „Helyi közpolitikák és a marginalitás (újra)termelődése hanyatló városokban” című projektjére épült. Virág Tünde és Jelinek Csaba bevezető tanulmánya a lapszám bemutatása mellett a zsugorodással kapcsolatos főbb szakirodalmi állításokat és tendenciákat tárgyalja. Virág Tünde másik tanulmánya két zsugorodó középvárosra vonatkozóan elemzi a demográfiai ambivalenciák térbeli és társadalmi következményeit, a helyi önkormányzatok különböző gyakorlatait. Németh Krisztina (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) írásában a térbeli-társadalmi mobilitást elemzi egy család költözésén keresztül. Kovai Cecília (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) tanulmányában a hátrányos helyzetű roma gyermekek társadalmi mobilitását segítő tanodaprogramok megvalósulását vizsgálja egy zsugorodó város társadalmi viszonyaiban. A tanulmányok elektronikus verziói már elérhetők a Szociológiai Szemle honlapján.

TOVÁBB >>>
Szőke Alexandra tanulmánya a Lien Social et Politique folyóiratban
Szőke Alexandra tanulmánya a Lien Social et Politique folyóiratban

„„Good Parents” and „Beloved Children”: Intensive parenting and everyday practices in Hungarian child welfare service” címmel jelent meg Szőke Alexandra (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) tanulmány a kanadai Lien Social et Politique című folyóiratban. A tanulmány, amely egy etnográfiai kutatáson alapul, azt vizsgálja, hogy az átalakuló nevelés ideálok hogyan változtatták meg a gyermekjóléti szolgáltatásokat Magyarországon az elmúlt évtizedben.

TOVÁBB >>>
Pálné Kovács Ilona társszerzős tanulmánya a Regional and Federal Studies folyóiratban
Pálné Kovács Ilona társszerzős tanulmánya a Regional and Federal Studies folyóiratban

„Counties in a vacuum: The electoral consequences of a declining meso-tier in Hungary” címmel jelent meg kollégánk, Pálné Kovács Ilona (kutatóprofesszor, KRTK RKI DTO) Kákai Lászlóval közösen írt tanulmánya a Regional and Federal Studies című folyóiratban. A tanulmány szerint a magyar megyék közigazgatásban betöltött szerepe 1990 óta jelentősen csökkent, amely a 2019. évi önkormányzati választások eredményben is megmutatkozott. Az elemzés a centralizációra és a választási rendszer átalakítására mutat rá a választások eredményének fényében.

TOVÁBB >>>
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének négy tudományos osztálya az ország különböző régióiban van jelen, ezért értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik. Az elmúlt években elért eredmények is bizonyítják, hogy az intézet vezető szerepet tölt be a regionális tudomány hazai műhelyei között a tudományos kutatás, a tudományos utánpótlás-nevelés és a felsőoktatás terén.

TOVÁBB >>>
Horeczki Réka szakmai díja
Horeczki Réka szakmai díja

A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága (MTA PAB) 2020. november 26-án rendezte meg a Pannon Tudományos Napot Pécsett, hibrid formában, ahol a "PAB régió legjobbnak ítélt PhD munkája" díjat Horeczki Réka (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) kapta meg Kisvárosi fejlődési utak. A dél-dunántúli kisvárosok helye és szerepe a térség hosszú távú gazdasági és társadalmi változásaiban című doktori értekezéséért. Réka a többi jelentkezővel együtt előadásban mutatta be kutatási eredményeit. Az MTA PAB és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) 2005 óta rendezi meg Pannon Tudományos Nap című közös konferenciáját, amelynek célja a dunántúli régióban elért legújabb és legérdekesebb tudományos eredmények bemutatása. A rendezvény keretében mindkét akadémiai bizottság működési területéről a legjobbnak ítélt PhD munkák bemutatására is sor került. Kollégánknak gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Kovai Cecília és Szőke Alexandra írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. január 27-én jelent meg Kovai Cecília (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Szőke Alexandra (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) közösen jegyzett írása „A gyermeknevelés, mint befektetés? – A szülői felelősségek átalakulása” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
A Szociológiai Szemle tematikus lapszámának bemutatója

2021. február 2-án 16 órától rendezik a Szociológiai Szemle Virág Tünde és Jelinek Csaba szerkesztésében megjelent tematikus lapszámának online bemutatóját. A bemutatót Nagy Erika (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) és Pulay Gergő (Max Planck Institute for Social Anthropology) felvezető gondolatai indítják, amelyekre a lapszám szerzői, Jelinek Csaba, Kovai Cecília, Németh Krisztina, Virág Tünde és Zolnay János reflektálnak. A beszélgetést Berényi Eszter, a Szociológiai Szemle főszerkesztője vezeti. Az eseménnyel kapcsolatos további információk az alábbi linken érhetők el.

TOVÁBB >>>
Páger Balázs társszerzős írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. január 20-án jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) Deák Andrással (tud. főmunkatárs, KRTK VGI) közösen jegyzett írása „Az egész ország megérzi, ha a Dunaferr bedől” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Rácz Szilárd a Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetője

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya új osztályvezetőt választott Rácz Szilárd személyében, aki 2021. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Brucker Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. december 29-én jelent meg Brucker Balázs (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) írása „Értékek és érdekek harca – az EU 2021 és 2027 közötti kohéziós politikája” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Élettel teli közterek – Beszélgetés Jóna Lászlóval

A Kisalföld K2 mellékletének 2020. december 12-i számában jelent meg riport Jóna Lászlóval (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) arról, hogy mitől telnek meg élettel a győri parkok és hogyan alakul a közterek használata a járványhelyzet idején. A riport kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Interjú az okos városokról

A VEOL.hu (Veszprém megyei hírportálon) 2020. december 10-én jelent meg interjú Lados Mihállyal (tud. főmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) az okos városokról. A beszélgetés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Konferencia – Regionális jövőképek Magyarországon (az előadások felvételével)

A KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia IX. (Gazdaság- és Jogtudományok) Osztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Tudományi Bizottsága és a Magyar Regionális Tudományi Társaság a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében „Regionális jövőképek Magyarországon” címmel 2020. november 10-én online konferenciát szervezett. A konferencia előadásainak felvétele kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
Könyvbemutató – 2020. november 12. - ELHALASZTVA!

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya, a Magyar Regionális Tudományi Társaság, a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) X. Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága és a PAB Politológiai Munkabizottsága által eredetileg 2020. november 12-ére tervezett könyvbemutatót későbbi időpontra halasztották. Az esemény új időpontjáról később adnak tájékoztatást a szervezők.

Térbemutató Jóna Lászlóval a Kisalföldben

A Kisalföld 2020. szeptember 26-i számában Jóna László (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) a győri természeti kincskereső keretében győri Bem teret mutatta be. A térről szóló bemutató és a hozzátartozó galéria elérhető a Kisalföld honlapján.

TOVÁBB >>>
Lennert József írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. szeptember 30-án jelent meg Lennert József (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO kecskeméti csoport) írása „Ábrákon mutatjuk, hol fognak lakni a magyarok 2051-ben - és mennyien maradunk” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2020. szeptember 24.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére., amelyen Bálint Dóra (tud. segédmunkatárs) „Az online peer-to-peer platformok területisége egy hazai telekocsi-platform példáján” címmel tart előadást. A részletes program és további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>