Magyar Tudományos Akadémia
 

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
A koronavírus-járvány területi hatásai – kutatási dosszié
A koronavírus-járvány területi hatásai – kutatási dosszié

A KRTK RKI kutatásai révén folyamatosan arra törekszik, hogy komplex, interdiszciplináris módon elemezze a társadalmi és gazdasági folyamatok területi dimenzióit. Ezért az intézet egy új kutatási dossziét indít, amelyben a koronavírus-járvánnyal és ennek közvetlen, illetve közvetett társadalmi-gazdasági hatásaival kapcsolatos területi elemzéseket, tanulmányokat, felméréseket és infografikákat gyűjtjük. A dosszié tartalmát folyamatosan bővítjük, ezért érdemes követni a frissítéseket.

TOVÁBB >>>
Állami kitüntetés Váradi Monika Máriának
Állami kitüntetés Váradi Monika Máriának

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Váradi Monika Máriának, a KRTK RKI tudományos főmunkatársának, a regionális és szociális egyenlőtlenségek, valamint a társadalmi integrációt célzó intézmények és szakpolitikák kutatása terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának februári rendezvénye
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának februári rendezvénye

2020. február 20-án a KRTK RKI győri osztályán rendezték a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő eseményét, amelyen Koronika Tamás, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője „A hulladékgazdálkodás helyzete Győr és agglomerációjában a számok tükrében” című előadását hallgathatták az érdeklődők.

TOVÁBB >>>
Kollégáink írásai a Tér és Társadalom 2020/1. számában
Kollégáink írásai a Tér és Társadalom 2020/1. számában

Megjelent a Tér és Társadalom 2020. évi első száma, amelyben három tanulmányt jegyeznek a KRTK RKI munkatársai. Koós Bálint (tud. munkatárs) írásában a városi zsugorodásról és lakóhelyi szegregációról értekezik; Egyed Ildikó (tud. munkatárs) és Póla Péter (tud. munkatárs) tanulmánya az újraéledő francia iparpolitika dilemmáit, kihívásait és eszközeit tárgyalja; Lux Gábor (tud. főmunkatárs), Páger Balázs (tud. segédmunkatárs) és Kovács Szilárd munkája pedig a hazai tulajdonú feldolgozóipari középvállalatokat vizsgálja. Az érdeklődők, az említett tanulmányok mellett a magyar regionális tudomány helyzetéről szóló vitaanyagot, valamint az azokhoz fűzött hozzászólásokat is olvashatják. A KRTK kollégái közül Rechnitzer János (tud. tanácsadó) az előzetes vitaanyag társszerzője, amíg a hozzászólások között Pálné Kovács Ilona (kutatóprofesszor), Lux Gábor (tud. főmunkatárs), Rácz Szilárd (tud. munkatárs), illetve Lengyel Balázs (tud. főmunkatárs) véleménye olvasható. Az írások a Tér és Társadalom honlapján érhetők el.

TOVÁBB >>>
Társadalomtudományi doktori iskolák publikációs hálózata
Társadalomtudományi doktori iskolák publikációs hálózata

A Hálózatok a közszolgáltatásban c. tanulmánykötetben publikált írásukban Sasvári Péter és szerzőtársai a magyar társadalomtudományi doktori iskolák publikációs hálózatait elemezték. A megállapítások alapján a győri Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának vezetője, a KRTK RKI tudományos tanácsadója, Rechnitzer János lett a magyar társadalomtudomány központi egyénisége. A doktori iskolát tekintve kiemelkedő mind a tudományágon belüli társszerzőkkel írt publikációk, mind a külső szerzőkkel megírt közlemények száma. A doktori iskola munkájában a KRTK RKI több munkatársa is aktív szerepet vállal törzstagként, témavezetőkén, illetve oktatóként. A teljes elemzés az alábbi linkre kattintva olvasható.

TOVÁBB >>>
Miniszteri elismerés Bálint Dórának
Miniszteri elismerés Bálint Dórának

Bálint Dóra, a KRTK RKI tudományos segédmunkatársa, a tehetséggondozás elősegítéséért, a 2019. évi Nemzetközi Földrajzi Olimpián vállalt felkészítő tanári tevékenységéért Miniszteri Elismerésben részesült, melyet 2020. február 6-án, a Nemzeti Múzeumban adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, és Kisfaludy László, a tárca köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Konferenciafelhívás: Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok (elhalasztva)

A szabadkai Regionális Tudományi Társaság, a KRTK RKI Határkutató Csoportja és a Magyar Regionális Tudományi Társaság által közösen szervezett, „Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok” című, eredetileg 2020. május 21-ére tervezett konferenciát a szervezők elhalasztják. Amint tájékoztatást kapunk az új időpontról, közzétesszük.

Konferencia Csatári Bálint emlékére

2020. április 23-án Csatári Bálint emlékére szerveznek konferenciát Kecskeméten, amelynek közreműködője a KRTK RKI. A konferencián napjaink vidékkutatási és vidékfejlesztési kérdéseit tárgyalják az előadók és a résztvevők. A részletes program, és a konferenciával kapcsolatos további tudnivalók a kattintás után elérhető felhívásban olvashatók. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

TOVÁBB >>>
Konferencia Gadócziné Fekete Éva emlékére (frissítés!)

A szervezőktől kapott tájékoztatás alapján az eredetileg 2020. március 24-ére Gadócziné Fekete Éva emlékére szervezett konferencia lemondásra került. A szervezők szándéka, hogy a körülmények javulását követően a konferencia későbbi időpontban megrendezésre kerüljön.

Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2020/2021-es tanévre vonatkozó felvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2020. május 31.

TOVÁBB >>>
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő rendezvénye

2020. február 20-án 15 órától, a KRTK RKI győri osztályán rendezik a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő eseményét, amelyen Koronika Tamás (cégvezető, Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) „A hulladékgazdálkodás helyzete Győr és agglomerációjában a számok tükrében” című előadását hallgathatják az érdeklődők. További részletek kattintás után olvashatók, a szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

TOVÁBB >>>
Hajdú Zoltán a Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetője

Az RKI Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Hajdú Zoltán személyében, aki 2020. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Pámer Zoltán megvédte doktori disszertációját

Az RKI tudományos segédmunkatársa, Pámer Zoltán 2019. november 26-án 100%-os eredménnyel védte meg „A területi kormányzási struktúrák hatása a határon átnyúló együttműködésre – négy határrégió összehasonlító elemzése” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában. Kollégánknak gratulálunk és további sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Vigvári András az MTA-SYLFF ösztöndíj nyertesei között

A KRTK RKI tudományos segédmunkatársa, Vigvári András 2020. januárjától kezdődően 10 hónapon keresztül az MTA-SYLFF ösztöndíjában részesül, aki az ösztöndíjas időszak alatt a „Kiszorulás a városokból: a lakhatási szegénység új formái Magyarországon a 2008-as gazdasági válság után” témában folytat kutatást. Kollégánknak gratulálunk, és tovább sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Kollégáink előadásai a Magyar Urbanisztikai Társaság éves konferenciáján

2019. november 6-án, Budapesten rendezte meg éves konferenciáját a Magyar Urbanisztikai Társaság. Intézetünkből Gál Zoltán "Egyetem és város", Jóna László "A közösségi terek és a növényzet jelentősége a jövő nagyvárosaiban", Lados Mihály "Okosváros megközelítés alkalmazása természet alapú városfejlesztési megoldásokkal (Győr)", Nagy Gábor "Alföldi nagyvárosi lakáspiacok ciklikus átalakulása az utolsó két évtizedben", Rácz Szilárd "Pécs múltja, jelene és jövője" és Rechnitzer János "Adalékok a magyar nagyvárosok fejlődési pályájának tanulmányozásához" címmel tartott előadást.

Bolyai+ nyertesek 2019/2020.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2019/2020. tanévi Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját az intézet két kutatója nyerte el. Kovács András Donát a Debreceni Egyetemen "Az új környezeti paradigma kiemelkedő szerepe Közép-Európa rurális térségeiben"; Rácz Szilárd a Széchenyi István Egyetemen "A gazdasági tőke meghatározó elemei Közép- és Délkelet-Európa regionális központjaiban" témában végez 10 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.

Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2019/2020-as tanévre vonatkozó pótfelvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 20.

TOVÁBB >>>
Vitaülés a társadalmi innováció társadalmi-területi aspektusairól

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Gazdálkodástudományi Kar EFOP 3.6.2 társadalmi innováció kutatócsoportja, és az MTA KRTK Egyenlőtlenség Horizontális Műhelye közös vitaülést szervez a társadalmi innováció társadalmi-területi aspektusairól. Az eseményre 2019. május 30-án 14 órai kezdettel a Budapesti Corvinus Egyetemen kerül sor. A részletes program kattintás után olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

TOVÁBB >>>