KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Illés Iván Emlékülés – Budapest, 2022. május 23.
Illés Iván Emlékülés – Budapest, 2022. május 23.

A KRTK Regionális Kutatások Intézete és a Regionális Kutatás Alapítvány Illés Iván Emlékülést szervez 2022. május 23-án, hétfőn 10 órától Budapesten, az MTA Humán Tudományok Kutatóháza Konferenciatermében. Az emlékülés a KRTK Regionális Kutatások Intézete korábbi főigazgatója Illés Iván előtt tiszteleg. Az esemény részletes programja és a részvétellel kapcsolatos tudnivalók kattintást követően érhetők el.

TOVÁBB >>>
James W. Scott – Regionalista az MTA új tagjai között
James W. Scott – Regionalista az MTA új tagjai között

A Magyar Tudományos Akadémia 2022. május 3-án megválasztotta új tagjait, köztük a regionális és határkutatások egyik kiemelkedő nemzetközi alakját, James W. Scott professzort, az MTA tiszteleti tagjának. James Wesley Scott 1956-ban született a kaliforniai Oaklandben. PhD-fokozatot a Berlini Szabadegyetemen szerzett. 2008-tól a Kelet-Finnországi Egyetem professzora Joensuuban. A határkutatások (border studies) nemzetközileg meghatározó, iskolateremtő alakja. Az EU határokon átnyúló kutatási projektjeinek egyik legelismertebb vezetője. 2013-tól a KRTK Regionális Kutatások Intézetének külső munkatársa, az MTA elnöke által támogatott Határkutató Csoport vezetője.

TOVÁBB >>>
MTA Kiváló Kutatóhely címmel tüntették ki a KRTK Regionális Kutatások Intézetét
MTA Kiváló Kutatóhely címmel tüntették ki a KRTK Regionális Kutatások Intézetét

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács javaslata alapján kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozott 95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek, köztük Intézetünknek, a KRTK Regionális Kutatások Intézetének. Az erről szóló okleveleket 2022. május 4-én ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházában a minősítést elnyert kutatóhelyek képviselőinek. Intézetünket korábbi és jelenlegi igazgatóink, Kovács Katalin és Varjú Viktor képviselték.

TOVÁBB >>>
Erdősi Ferenc: A világkereskedelem fő tengeri útvonalai, kockázatos szűkületei és csatornái
Erdősi Ferenc: A világkereskedelem fő tengeri útvonalai, kockázatos szűkületei és csatornái

Ma már a világkereskedelem 85%-ának a tengerhajózás a hordozója. Gazdaságosságát jelentősen befolyásolja az útvonalválasztás. A „gőzkorszakban” megépültek a távolságokat alaposan csökkentő, műszakilag és geopolitikailag érzékeny „világcsatornák”. A Szuezi-csatorna háborús károk miatt évekig zárva volt, de hajóbaleset után is napokra megbénult. Többszöri bővítésük ellenére sem tudnak átkelni e megacsatornákon a gigahajók. Kalóztámadások, a közeli országok politikai szembenállása teszi időnként kockázatossá az útvonal összpontosító tengerszorosokat, az olajszállítást. Bár a forgalomhoz mérten javult a tengerhajózás biztonsága, azonban az időnkénti hajókatasztrófák az álltaluk okozott károk mérete továbbra is aggasztó. Emberi mulasztások a legkorszerűbb hajókon is végzetesek lehetnek. A gyorsuló klímaváltozás Panamában a csapadékcsökkenés zsilip vízellátási gondokat hozott. Az Arktiszon az erős jégolvadást kihasználva üzemszerűvé vált a hajózás. Kialakulóban van egy újabb kontinens közi útvonal. Jövőjét a Jeges-tengerparti országok és Kína érdekeltségén kívül az emberiségnek a globalizmushoz való viszonyától is függ. A kötet tovább kattintást követően érhető el.

TOVÁBB >>>
Rechnitzer János Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült
Rechnitzer János Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült Rechnitzer János, a KRTK RKI kutatóprofessor emeritusa, a regionális tudomány, ezen belül a regionális gazdaságfejlesztés területén végzett több évtizedes kutatói, oktatói és tudományszervező munkája elismeréseként. Professzor úrnak szívből gratulálunk, és tovább szakmai sikereket kívánunk.

Miniszteri elismerés Bálint Dórának
Miniszteri elismerés Bálint Dórának

Bálint Dóra (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) a 2021. évi Nemzetközi Földrajzi Olimpián helytállt magyar válogatott két versenyzőjének, az aranyérmet szerzett Csada Lili és az ezüstérmes helyezést elért Balogh Zsófi felkészítésében végzett munkájáért miniszteri elismerésben részesült, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, köznevelésért felelős államtitkára, Dr. Maruzsa Zoltán adott át. Az eredetileg Isztambulban megrendezésre kerülő, a járványhelyzet miatt végül 2021 augusztusában online megvalósult világversenyen több, mint 46 ország 184 diákja vett részt. A négy fős magyar válogatott tagjai közül két diák egyéni felkészítésében vett részt Dóra - 2019 óta szabadidejében dolgozott a versenyzőkkel. Felkészítő rendszere egyénre szabott és saját fejlesztésű, az olimpia feladatait szimuláló feladatgyűjteményre épül. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

AKTUALITÁSOK
Könyvbemutató – 2022. május 12.

A KRTK Regionális Kutatások Intézete és az MTA PAB és Környezettudományi Szakbizottsága tisztelettel meghívja Önt Erdősi Ferenc: Trieszt–Fiume Két szomszédos kikötő versengése az első világháborúig című könyvének bemutatójára! Helyszín: MTA Pécsi Területi Bizottság (Pécs, Jurisics Miklós u. 44.) Időpont: 2022. május 12. (csütörtök) 14.00

TOVÁBB >>>
TÉR Műhely: Korlátok és lehetőségek. A telepfelszámolások (lakás)mobilitási csapdái.

A TÉR Műhely webinárium sorozatának következő eseményére 2022. május 5-én 16:00 órától kerül sor. A rendezvény meghívott előadói Méreiné Berki Boglárka és Teller Nóra, a beszélgetés házigazdája Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO). További részletek és a közvetítés elérhetősége kattintást követően olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

TOVÁBB >>>
Baranyai Nóra írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2022. május 3-án jelent meg Baranyai Nóra (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) írása „Putyin nemzeti érzelmekre hivatkozott Ukrajna lerohanásakor, de a várt hatás elmaradt” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2022. április 28.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére, amelyen Braun Erik (tanársegéd, PTE KTK) és Iloskics Zita (tanársegéd, PTE KTK) mutatják be kutatási eredményeiket. Részletes program és további információk a kattintást követően elérhető meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Kovács András Donát írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2022. április 21-én jelent meg Kovács András Donát (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) írása „Koronavírus előtt és most: a járvány átalakította még az utazásainkat is” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Vasárus Gábor írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2022. április 13-án jelent meg Vasárus Gábor (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO) írása „Itt egy meglepő magyarázat arra, hogy miért akadt el az orosz invázió Ukrajnában” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Zsibók Zsuzsanna írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2022. április 7-én jelent meg Zsibók Zsuzsanna (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) írása „Kiderült melyik megyéket viselte meg legjobban a koronavírus-válság” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2022. március 10.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére, amelyen Gibárti Sára (tudományos segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) és Berkes Judit (tudományos munkatárs, KRTK RKI DTO) mutatják be kutatási eredményeiket. Részletes program és további információk a kattintást követően elérhető meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Vasárus Gábor írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2022. január 7-én jelent meg Vasárus Gábor (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO) írása „A város és a társadalom peremére szorulva – problémák és megoldási lehetőségek” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Nyílt hozzáférésű lett a Tér és Társadalom

A Tér és Társadalom folyóirat 2022. január 2.-tól nyílt hozzáférésű lett. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a nem előfizetők és nem regisztrált olvasók számára alkalmazott 3 hónapos embargó, így az elektronikus változat a megjelenésének pillanatától kezdve mindenki számára elérhető lett. Előfizetni ezentúl csak a nyomtatott változatra szükséges.

TOVÁBB >>>
Interjú Páthy Ádámmal a Kisalföldben

D. Pusztai Andrea készített interjút Páthy Ádámmal (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) Győr város lakosságszámának alakulásáról az állandó népességszám és a lakónépesség különbségeiről és Győr demográfiai jövőjéről. A cikk a nyomtatott Kisalföldben jelent meg 2021. december 29-én, “Győr a százötvenezres város” címmel.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás tudományos titkári munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete pécsi központjában

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete pályázatot hirdet tudományos titkári munkakör betöltésére az intézet pécsi központjában. Az álláshely rész munkaidős (heti 30 óra), és határozatlan időre szól. A pályázat benyújtásának határideje: 2022. január 15. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>