KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
A koronavírus-járvány területi hatásai – kutatási dosszié
A koronavírus-járvány területi hatásai – kutatási dosszié

A KRTK RKI kutatásai révén folyamatosan arra törekszik, hogy komplex, interdiszciplináris módon elemezze a társadalmi és gazdasági folyamatok területi dimenzióit. Ezért az intézet egy új kutatási dossziét indít, amelyben a koronavírus-járvánnyal és ennek közvetlen, illetve közvetett társadalmi-gazdasági hatásaival kapcsolatos területi elemzéseket, tanulmányokat, felméréseket és infografikákat gyűjtjük. A dosszié tartalmát folyamatosan bővítjük, ezért érdemes követni a frissítéseket.

TOVÁBB >>>
Kollégáink társszerzős tanulmánya a Sustainability folyóiratban
Kollégáink társszerzős tanulmánya a Sustainability folyóiratban

A Sustainability folyóiratban megjelent a KRTK RKI kecskeméti kutatócsoportjának kollégái, Lennert József (tud. munkatárs), Farkas Jenő Zsolt (tud. munkatárs) és Kovács András Donát (tud. munkatárs), társszerzős tanulmánya „Measuring and Predicting Long-Term Land Cover Changes in the Functional Urban Area of Budapest” címmel. A tanulmány a területborítás változásának hosszú távú térbeli mintázatát vizsgálja Budapest funkcionális várostérségében, külön figyelemmel a mezőgazdasági célú területek átalakulására. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a területátalakulás és a mezőgazdasági területek csökkenése Budapest körül a rendszerváltást követően fokozódott, és a hagyományos mezőgazdasági termőterületek szinte eltűntek a főváros körül.

TOVÁBB >>>
Jelinek Csaba tanulmánya a Journal of Urban History folyóiratban
Jelinek Csaba tanulmánya a Journal of Urban History folyóiratban

A Journal of Urban History folyóiratban megjelent Jelinek Csaba (tud. munkatárs) „Turning a “Socialist” Policy into a “Capitalist” One: Urban Rehabilitation in Hungary during the Long Transformation of 1989” című tanulmánya. Az írás a magyar városrehabilitációs törekvéseket mutatja be az 1970-es évektől az 1990-es évekig. A tanulmány érvelése szerint ezeknek a közpolitikáknak az elterjedését nagyban befolyásolta az 1970-es évek globális politikai–gazdasági válsága, valamint az ebből következő strukturális átalakulások. Emellett az írás a szakértők és a szakértőiség kiemelkedő szerepét hangsúlyozza, és ezen keresztül a szakpolitikai változások történelmi elemzésének új módszerére tesz javaslatot.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány területi hatásai – Műhelytanulmányok
 A koronavírus-járvány területi hatásai – Műhelytanulmányok

Az elmúlt időszakban az intézet kollégái több, a koronavírus-járvánnyal területi hatásait vizsgáló műhelytanulmányt is megjelentettek. Lennert József (tud. munkatárs) a COVID-19 járvány lehetséges terjedését modellezte egy saját fejlesztésű program segítségével. Kovács Sándor Zsolt és Uzzoli Annamária (tud. főmunkatárs) az egészségkockázatok területi különbségeit vizsgálta a járványhelyzet tükrében. Hajdú Zoltán (tud. tanácsadó) és Rácz Szilárd (tud. munkatárs) a járvány államhatár-politikákra gyakorolt hatását elemezte.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány területi hatásai – Gyorselemzések
A koronavírus-járvány területi hatásai – Gyorselemzések

Az elmúlt napokban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az intézet kollégái több területi gyorselemzést is publikáltak. Koós Bálint (tud. munkatárs) a járványhelyzettel kapcsolatos válság területi hatásait vizsgálta. Lennert József (tud. munkatárs) a távmunka elterjedésének vándormozgalomra kifejtett hatásait elemezte. Kovács Sándor Zsolt (tud. segédmunkatárs) a digitális és online pénzügyi eszközök elterjedésének lehetséges felgyorsulását, illetve a járványhelyzet önkormányzati bevételekre gyakorolt hatását vizsgálta. Kettő, a járványhelyzet környezeti hatásait elemző írás is olvasható.

TOVÁBB >>>
Állami kitüntetés Váradi Monika Máriának
Állami kitüntetés Váradi Monika Máriának

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Váradi Monika Máriának, a KRTK RKI tudományos főmunkatársának, a regionális és szociális egyenlőtlenségek, valamint a társadalmi integrációt célzó intézmények és szakpolitikák kutatása terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
A koronavírus-járvány területi adatai (folyamatosan frissítve!)

A KRTK RKI folyamatosan figyelemmel követi a koronavírus-járvány hivatalos forrásból származó országos és területi adatainak alakulását. Ezek között találhatók az új esetek száma, napi frissítéssel, megyei bontásban. Továbbá folyamatosan frissülő adat-állományunkból visszakereshető az összes eset, valamint a napi új esetek számának időbeli és térbeli vetülete is.

TOVÁBB >>>
Álláshirdetés a békéscsabai kutatócsoportnál

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a ″Közalkalmazottak jogállásáról szóló″ 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet tudományos segédmunkatárs / tudományos munkatárs munkakör betöltésére; teljes munkaidős, határozott idejű, 1 évig tartó közalkalmazotti jogviszonyban. A munkavégzés helye: KRTK Regionális Kutatások Intézete, Alföldi Tudományos Osztály, Békéscsabai Csoport. Kiírás és pályázati feltételek a KÖZIGÁLLÁS oldalán, a pályázatok benyújtásának határideje: 2020. május 20.

TOVÁBB >>>
A koronavírus-járvány környezeti hatásainak vizsgálata

A KRTK RKI új kutatási dossziét indított el, amely a koronavírus-járvány társadalmi, és gazdasági hatásainak területi dimenzióját vizsgálja. A legfrissebb bejegyzések között találják Varjú Viktor (tud. főmunkatárs) vezette kutatócsoport környezeti hatásvizsgálatához kapcsolódó elemzését, amely már elérhető a Gyorselemzések menüpont alatt.

TOVÁBB >>>
Konferenciafelhívás: Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok (elhalasztva)

A szabadkai Regionális Tudományi Társaság, a KRTK RKI Határkutató Csoportja és a Magyar Regionális Tudományi Társaság által közösen szervezett, „Tervezés és fejlesztés – Városok és hálózatok” című, eredetileg 2020. május 21-ére tervezett konferenciát a szervezők elhalasztják. Amint tájékoztatást kapunk az új időpontról, közzétesszük.

Konferencia Csatári Bálint emlékére (elhalasztva)

Az eredetileg 2020. április 23-án Csatári Bálint emlékére szervezett konferenciát a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel a szervezők elhalasztják. Az új időpontról, és a konferenciával kapcsolatos további tudnivalókról később tájékoztatjuk a tisztelt Érdeklődőket.

Konferencia Gadócziné Fekete Éva emlékére (elhalasztva)

A szervezőktől kapott tájékoztatás alapján az eredetileg 2020. március 24-ére Gadócziné Fekete Éva emlékére szervezett konferencia lemondásra került. A szervezők szándéka, hogy a körülmények javulását követően a konferencia későbbi időpontban megrendezésre kerüljön.

Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2020/2021-es tanévre vonatkozó felvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2020. május 31.

TOVÁBB >>>
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő rendezvénye

2020. február 20-án 15 órától, a KRTK RKI győri osztályán rendezik a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő eseményét, amelyen Koronika Tamás (cégvezető, Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) „A hulladékgazdálkodás helyzete Győr és agglomerációjában a számok tükrében” című előadását hallgathatják az érdeklődők. További részletek kattintás után olvashatók, a szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

TOVÁBB >>>
Hajdú Zoltán a Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetője

Az RKI Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Hajdú Zoltán személyében, aki 2020. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Pámer Zoltán megvédte doktori disszertációját

Az RKI tudományos segédmunkatársa, Pámer Zoltán 2019. november 26-án 100%-os eredménnyel védte meg „A területi kormányzási struktúrák hatása a határon átnyúló együttműködésre – négy határrégió összehasonlító elemzése” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában. Kollégánknak gratulálunk és további sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Vigvári András az MTA-SYLFF ösztöndíj nyertesei között

A KRTK RKI tudományos segédmunkatársa, Vigvári András 2020. januárjától kezdődően 10 hónapon keresztül az MTA-SYLFF ösztöndíjában részesül, aki az ösztöndíjas időszak alatt a „Kiszorulás a városokból: a lakhatási szegénység új formái Magyarországon a 2008-as gazdasági válság után” témában folytat kutatást. Kollégánknak gratulálunk, és tovább sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Kollégáink előadásai a Magyar Urbanisztikai Társaság éves konferenciáján

2019. november 6-án, Budapesten rendezte meg éves konferenciáját a Magyar Urbanisztikai Társaság. Intézetünkből Gál Zoltán "Egyetem és város", Jóna László "A közösségi terek és a növényzet jelentősége a jövő nagyvárosaiban", Lados Mihály "Okosváros megközelítés alkalmazása természet alapú városfejlesztési megoldásokkal (Győr)", Nagy Gábor "Alföldi nagyvárosi lakáspiacok ciklikus átalakulása az utolsó két évtizedben", Rácz Szilárd "Pécs múltja, jelene és jövője" és Rechnitzer János "Adalékok a magyar nagyvárosok fejlődési pályájának tanulmányozásához" címmel tartott előadást.