KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Emlékkonferencia és könyvbemutató Horváth Gyula születésének 70. évfordulójára
Emlékkonferencia és könyvbemutató Horváth Gyula születésének 70. évfordulójára

A Magyar Tudományos Akadémia Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya, a KRTK Regionális Kutatások Intézete, az MTA Regionális Tudományok Bizottsága és a Magyar Regionális Tudományi Társaság „Az időtálló regionális tudomány” címmel emlékkonferenciát és könyvbemutatót szervez, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, a KRTK RKI egykori főigazgatója, Horváth Gyula professzor születésének 70. évfordulójára. A konferencia időpontja: 2021. november 30. (kedd), 10:00–16:00. Az esemény online élő közvetítésben követhető, a részletes program kattintást követően olvasható. Várunk minden érdeklődőt az online közvetítésen!

TOVÁBB >>>
Lados Mihályt posztumusz Hild János Díjjal tüntették ki
Lados Mihályt posztumusz Hild János Díjjal tüntették ki

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2021.október 21. és 22. között rendezte meg XXVII. Országos Urbanisztikai Konferenciáját a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. Hagyományos módon a konferencia másnapján kerültek átadásra az egyéni, és a települési Hild János Díjak, mely a társaság legmagasabb szintű kitüntetése. A MUT elnöksége ebben az évben úgy döntött, hogy tisztelete jeléül posztumusz Hild János Díjjal tüneti ki Lados Mihályt, a KRTK RKI idén elhunyt tudományos főmunkatársát.

TOVÁBB >>>
Varjú Viktor a KRTK Regionális Kutatások Intézetének új igazgatója
Varjú Viktor a KRTK Regionális Kutatások Intézetének új igazgatója

Az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) elnöke egyetértésével a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont főigazgatója Varjú Viktort (tud. főmunkatárs, KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztály) nevezte ki a KRTK Regionális Kutatások Intézetének igazgatójává, 2021. október 16-tól három éves időtartamra.

Kováts Bencének ítélték oda a 2021. évi Bengt Turner-díjat
Kováts Bencének ítélték oda a 2021. évi Bengt Turner-díjat

Az Európai Lakhatáskutató Hálózat (European Network for Housing Research) bírálóbizottsága Kováts Bencének (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO Békéscsaba) ítélte oda a 2021. évi Bengt Turner-díjat „Conservative housing policy: conditions of its emergence and its long-term path dependence in Hungary” című tanulmányáért. A díjat minden évben a szervezet konferenciáján a legjobb tanulmányt előadó fiatal (41 év alatti) kutatónak osztanak ki. Kollégánknak gratulálunk ehhez a rangos elismeréshez, és további szakmai sikereket kívánunk!

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének négy tudományos osztálya az ország különböző régióiban van jelen, ezért értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik. Az elmúlt években elért eredmények is bizonyítják, hogy az intézet vezető szerepet tölt be a regionális tudomány hazai műhelyei között a tudományos kutatás, a tudományos utánpótlás-nevelés és a felsőoktatás terén.

TOVÁBB >>>
Vigvári Andrással készített interjút a Pénzcentrum
Vigvári Andrással készített interjút a Pénzcentrum

„Itt vesznek most olcsón családi házat a pestiek vidéken: tudják, mire vállalkoznak?” címmel készített interjút a Pénzcentrum online gazdasági portál kollégánkkal Vigvári Andrással (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI KÉTO). Az interjú a koronavírus-járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásának egy speciális szegmensét, a zártkertekbe való kiköltözést, és ennek különböző aspektusait járja körbe.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Elindult a City.hu Várostudományi Szemle című folyóirat

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XIX. Vándorgyűlésén, 2021. november 4-én került bemutatásra a City.hu Várostudományi Szemle című folyóirat, amely egy új fórum a regionális tudomány szolgálatában. Az új periodika főszerkesztője Prof. Dr. Szirmai Viktória (TK SZI), a szerkesztőség tagja Egyed Ildikó (tudományos munkatárs, KRTK RKI DTO), a szerkesztőségi titkár pedig Kézai Petra (tudományos segédmunkatárs, KRTK RKI NYUTO). A szerkesztőbizottság elnöke Prof. Dr. Rechnitzer János (kutatóprofessor emeritus, KRTK RKI NYUTO). További tudnivalók a folyóirat honlapján olvashatók.

TOVÁBB >>>
T. Mérey Klára 1927–2021

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy dr. T. Mérey Klára, a történelemtudomány doktora 94. évében elhunyt. 1952-től 1990-ig, nyugdíjba vonulásáig az MTA Dunántúli Tudományos Intézetének tudományos főmunkatársa volt.

TOVÁBB >>>
Bálint Dóra megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos segédmunkatársa, Bálint Dóra sikeresen megvédte „Az online interakciók területisége egy hazai telekocsi-platform példáján” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájában, 2021. október 11-én. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Pályázati felhívás kutatói munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete Dunántúli Tudományos Osztályán

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Dunántúli Tudományos Osztálya pályázatot hirdet tudományos kutatói munkakör betöltésére. Az álláshely a „Geopolitikai folyamatok és térképzetek Közép-Európában: Államok, határok, integráció és területi fejlődés” című NKFIH projekt keretében kerül meghirdetésre. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. november 10. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás kutatói munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete Dunántúli Tudományos Osztályán

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Dunántúli Tudományos Osztálya pályázatot hirdet tudományos kutatói munkakör betöltésére. Az álláshely teljes munkaidős (heti 40 óra), és határozatlan időre szól. A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. szeptember 20. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont pályázatot hirdet intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében. Az intézetigazgató munkaköre határozott időre, legfeljebb 3 évig terjedő időtartamra szól. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. szeptember 15. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
IX. Falukonferencia – Pécs, 2021. szeptember 22–24.

„A vidéki Magyarország a pandémia korában” címmel rendezi meg a KRTK Regionális Kutatások Intézete a IX. Falukonferenciát, 2021. szeptember 22–24. között Pécsen. A konferencián való részvétel előadóként és szakmai érdeklődőként is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (határidő: 2021. augusztus 1.). Az eseménnyel kapcsolatos részletes tudnivalók és a regisztrációs felület tovább kattintást követően, a konferencia honlapján keresztül érhető el. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

TOVÁBB >>>
Fiatal Regionalisták XII. Konferenciája – Győr, 2021. október 1–2.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság, a KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya és a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola ezúton tisztelettel meghívja Önt a Fiatal Regionalisták XII. Konferenciájára, melynek témája: A regionális tudomány a tudománymetria tükrében. A jelentkezés és absztrakt beküldés határideje: 2021. szeptember 10. Az eseménnyel kapcsolatos további tudnivalók a kattintás után elérhető felhívásban olvashatók.

TOVÁBB >>>
Farkas Jenő Zsolt, Hardi Tamás és Hoyk Edit írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. július 12-én jelent meg Farkas Jenő Zsolt (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO), Hardi Tamás (tud. főmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) és Hoyk Edit (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) írása „A földhasználat változásának hatása a fenntarthatóságra” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Páger Balázs megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos segédmunkatársa, Páger Balázs sikeresen megvédte „A vállalkozói aktivitás és az ökoszisztéma szerepe a gazdasági fejlődésben” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában, 2021. július 2-án. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Kollégáink írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2021. június 17-én jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO), Szabó Tamás (térképész, KRTK RKI DTO), Kovács Sándor Zsolt (külső munkatárs, KRTK RKI DTO) és korábbi kollégánk Uzzoli Annamária (tud. főmunkatárs, CSFK FTI) írása „Lakóhelytől is függhet a koronavírus-fertőzés túlélési esélye – melyek a leginkább veszélyeztetett területek a járvány idején?” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Kováts Bence megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Alföldi Tudományos Osztály békéscsabai kutatócsoportjának tudományos segédmunkatársa, Kováts Bence sikeresen megvédte „Becoming (in)dependent. Trends and determinants of parental support in housing access in Hungary” című doktori értekezését a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskolájában, 2021. június 16-án. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!