KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei
A KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei

A KRTK Regionális Kutatások Intézetének négy tudományos osztálya az ország különböző régióiban van jelen, ezért értékes helyi tudással és beágyazottsággal rendelkezik. Az elmúlt években elért eredmények is bizonyítják, hogy az intézet vezető szerepet tölt be a regionális tudomány hazai műhelyei között a tudományos kutatás, a tudományos utánpótlás-nevelés és a felsőoktatás terén.

TOVÁBB >>>
Megjelent Hajdú Zoltán és Rácz Szilárd „A területi magyar közigazgatás modernizációs kihívásai és reformkísérletei az 1920 utáni korszakban” című kötete
Megjelent Hajdú Zoltán és Rácz Szilárd „A területi magyar közigazgatás modernizációs kihívásai és reformkísérletei az 1920 utáni korszakban” című kötete

A magyar közigazgatás mind területileg, mind pedig funkcionálisan történetileg folyamatosan változott. A közigazgatás a politikai berendezkedés egyik legfontosabb eleme volt a modernizáció időszakában. Hajdú Zoltán (tud. tanácsadó, KRTK RKI DTO) és Rácz Szilárd (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) kötete bemutatja a XX. századi magyar közigazgatás történetének reformcsomópontjait. A közigazgatási területbeosztás a magyar fejlődésben viszonylag konzervatív összetevője volt a politikai és a közigazgatási változási folyamatoknak. A kialakult területi struktúrák egyfajta stabilitással rendelkeznek, de nemcsak önmagukból adódóan, hanem a hozzájuk kapcsolódó, idomuló érdekek miatt is. A legalapvetőbb kérdés, hogy milyen módon és milyen földrajzi keretek között valósuljon meg a hatalom területi megosztása. A közigazgatási területi reformkísérletek és koncepciók a magyar közigazgatás történetének mindig szerves kísérő momentumai voltak. Azonban a kidolgozott reformtervek csak ígérvények voltak a jó közigazgatás megteremtésére, a mindenkor „rosszul működő” közigazgatáshoz képest. A kötet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatási Továbbképzési Intézet kiadásában jelent meg, és kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
Megjelent Finta István „Az önkormányzási képesség dimenziói községi szinten” című kötete
Megjelent Finta István „Az önkormányzási képesség dimenziói községi szinten” című kötete

Finta István (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) könyve azoknak ajánlható, akik érdeklődnek az önkormányzatiság új és hagyományos alapértékei, az önkormányzati működés összefüggései, valamint a valódi önkormányzást biztosító feltételek iránt. A mű különösen érdekes olvasmány lehet azok számára, akik nyitottak a helyi közügyek meghatározó részét jelentő közszolgáltatások problémáira, és fogékonyak azokra a megoldásokra, amelyek a helyi szakemberek és döntéshozók véleményén, a szintetizált kutatási eredményeken alapulnak. Finta István könyve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiadásában jelent meg. A kötet kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
Kováts Bence tanulmánya a Housing, Theory and Society folyóiratban
Kováts Bence tanulmánya a Housing, Theory and Society folyóiratban

„Is There a Core-semiperiphery Division in Housing? Applying World-systems Theory in European Comparative Housing Research” címmel jelent meg Kováts Bence (tud. segédmunkatárs) tanulmánya a Housing, Theory and Society folyóiratban. Az írás klaszteranalízis, valamint az athéni és budapesti második világháború utáni lakossági kivitelezésű lakásépítésre vonatkozó források segítségével bizonyítja, hogy Írország, Dél-Európa, valamint Közép- és Kelet-Európa lakásrendszerei között jelentős hasonlóságok fedezhetők fel európai uniós összehasonlításban. Az eredmények megmutatják, hogy a szakirodalomban részletesen tárgyalt regionális sajátosságok mellett, illetve ellenére a - lakáskutatásban eddig meglehetősen elhanyagolt - világgazdaságban elfoglalt pozíció is jelentős magyarázóerővel bír az európai országok között a lakhatás területén mutatkozó jelentős különbségekre vonatkozóan.

TOVÁBB >>>
Kiállítás megnyitó az intézet Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán
Kiállítás megnyitó az intézet Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán

„A mi városunkban is segít a természet” címmel nyílt kiállítás a KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztályán, Győrben. A megnyitóra 2020. szeptember 8-án került sor. A kiállítás a Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály részvételével is futó NATURVATION című Horizon 2020 projekt keretében valósult meg.

TOVÁBB >>>
Kovács Sándor Zsolt és Uzzoli Annamária társszerzős tanulmánya a Population Health Management folyóiratban
Kovács Sándor Zsolt és Uzzoli Annamária társszerzős tanulmánya a Population Health Management folyóiratban

A „Translating Scientific Knowledge to Government Decision Makers Has Crucial Importance in the Management of the COVID-19 Pandemic” címmel megjelent cikk multidiszciplináris szerzői közössége (Koronavírus elleni transzlációs lakosságtámogató akció- és kutatócsoport) a különböző tudományterületek (orvostudomány, matematika, közgazdaságtan, földrajz, regionális tudomány) módszertanát, és a COVID-19 járványhelyzettel kapcsolatos első kutatási eredményeket felhasználva modellezte az egészségegyenlőtlenségek, a gazdasági visszaesés, és az egyes korlátozó intézkedések területi hatásait. Ezekre alapozva meghatározásra kerültek egy országos tesztelési, szűrési program alternatívái Magyarországon a járvány első hullámának időszakában.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Könyvbemutató – 2020. november 12.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya, a Magyar Regionális Tudományi Társaság, a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) X. Föld- és Környezettudományi Szakbizottsága és a PAB Politológiai Munkabizottsága tisztelettel meghívja Önt könyvbemutató eseményére, amelyet 2020. november 12-én 13 órai kezdettel rendeznek az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának Székházában. A részletes program, és az eseménnyel kapcsolatos további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Térbemutató Jóna Lászlóval a Kisalföldben

A Kisalföld 2020. szeptember 26-i számában Jóna László (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) a győri természeti kincskereső keretében győri Bem teret mutatta be. A térről szóló bemutató és a hozzátartozó galéria elérhető a Kisalföld honlapján.

TOVÁBB >>>
Lennert József írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. szeptember 30-án jelent meg Lennert József (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO kecskeméti csoport) írása „Ábrákon mutatjuk, hol fognak lakni a magyarok 2051-ben - és mennyien maradunk” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
DTI szeminárium – 2020. szeptember 24.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja a DTI szeminárium sorozat következő műhelybeszélgetésére., amelyen Bálint Dóra (tud. segédmunkatárs) „Az online peer-to-peer platformok területisége egy hazai telekocsi-platform példáján” címmel tart előadást. A részletes program és további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Lengyel Balázs és Páger Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. szeptember 17-én jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) Lengyel Balázzsal (KRTK KTI) közösen jegyzett írása „Tényleg a nagyvárosok kiváltsága a fejlődés?” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
OTKA zárókonferencia – 2020. szeptember 24.

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya a Magyar Regionális Tudományi Társasággal együttműködésben szeretettel meghívja „A területi gazdasági folyamatok hosszú távú előrejelzése: regionális modell építése magyarországi adatokon” című projektzáró konferenciájára. A részletes program és további információk a mellékelt meghívóban találhatók.

TOVÁBB >>>
Rácz Szilárd Bolyai+ nyertes

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2020/2021. tanévre meghirdetett Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját Rácz Szilárd, a DTO kutatója a Széchenyi István Egyetemen nyerte el, ahol "Regionális központok innovációs potenciálja Közép- és Délkelet-Európában" témában végez 12 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.

TOVÁBB >>>
Páger Balázs írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. augusztus 29-én jelent meg Páger Balázs (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) írása "Lesz-e egy magyar középvállalatból olyan cég, mint egy német Mittelstand?” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Egyed Ildikó Bolyai-ösztöndíjat nyert

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos munkatársa „Az integrált iparpolitika lehetőségei és kihívásai az átalakuló európai gazdasági erőtérben” című pályázatával nyerte el az MTA hároméves Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Jóna László írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. augusztus 21-én jelent meg Jóna László (tud. munkatárs, KRTK RKI NYUTO) írása "Többen mozogtak a koronavírus miatt a tereken és parkokban” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Álláshirdetés a Dunántúli Tudományos Osztálynál

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont a ″Közalkalmazottak jogállásáról szóló″ 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet tudományos munkatárs munkakör betöltésére; teljes munkaidős, határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban. A munkavégzés helye: KRTK Regionális Kutatások Intézete, Dunántúli Tudományos Osztály (Pécs). A kiírás és a pályázati feltételek a KÖZIGÁLLÁS oldalán olvashatók.

TOVÁBB >>>
Kovács Sándor Zsolt írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2020. július 10-én jelent meg Kovács Sándor Zsolt (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI DTO) írása "Zsugorodó fiókhálózatok, növekvő pénzügyi kirekesztés" címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>