Magyar Tudományos Akadémia
 

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Miniszteri elismerés Bálint Dórának
Miniszteri elismerés Bálint Dórának

Bálint Dóra, a KRTK RKI tudományos segédmunkatársa, a tehetséggondozás elősegítéséért, a 2019. évi Nemzetközi Földrajzi Olimpián vállalt felkészítő tanári tevékenységéért Miniszteri Elismerésben részesült, melyet 2020. február 6-án, a Nemzeti Múzeumban adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára, és Kisfaludy László, a tárca köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Akadémiai Ifjúsági Díjjal tüntették ki Németh Krisztinát
Akadémiai Ifjúsági Díjjal tüntették ki Németh Krisztinát

Kiemelkedő kutatói teljesítményéért Akadémiai Ifjúsági Díjjal tüntették ki Németh Krisztinát, a KRTK RKI Közép- és Észak-magyarországi Tudományos Osztályának tudományos munkatársát. A díjat 2020. január 27-én adták át a Magyar Tudományos Akadémián. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Gál Zoltán társszerzős tanulmánya az Edward Elgar kiadó rangos tanulmánykötetében
Gál Zoltán társszerzős tanulmánya az Edward Elgar kiadó rangos tanulmánykötetében

Gál Zoltán (tud. főmunkatárs) Pavel Ptáčekkel (Mendel Egyetem, Brno) közösen írt „The role of mid-range universities in knowledge transfer and regional development: the case of five Central European regions” című tanulmánya megjelent a „Handbook of Universities and Regional Development” című, az Edward Elgar kiadó gondozásában publikált tanulmánykötetben (a kötet szerkesztői Varga Attila (egyetemi tanár, PTE KTK) és Erdős Katalin (egyetemi adjunktus, PTE KTK)). A kötetben megjelent írások az egyetemek regionális fejlődésben betöltött szerepét vizsgálják, ennek közép-európai eseteire és tanulságaira mutat rá Gál Zoltán és Pavel Ptáček tanulmánya.

TOVÁBB >>>
Három NKFI Alap kutatási pályázat kapott támogatást
Három NKFI Alap kutatási pályázat kapott támogatást

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal kihirdette a 2019. évi NKFI Alap pályázatok eredményét. Ezek alapján a KRTK RKI három kutatási pályázatának ítéltek támogatást, amelyeket Pálné Kovács Ilona, Nagy Gábor, illetve Kovács Katalin vezetnek. Utóbbi kutatás a NAIK Agrárgazdaság Kutatóintézet munkatársaival együttműködésben valósul meg. A kutatási projektek rövid leírása kattintás után olvasható. Kollégáinknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Állam és tértermelés – Tematikus lapszám a Tér és Társadalomban
Állam és tértermelés – Tematikus lapszám a Tér és Társadalomban

Megjelent a Tér és Társadalom 2019. évi negyedik száma „Állam és tértermelés” címmel, amelynek vendégszerkesztői Nagy Erika és Timár Judit, az RKI békéscsabai kutatócsoportjának tudományos főmunkatársai voltak. A lapszámban a vendégszerkesztők mellett a KRTK RKI számos kollégája jegyez publikációt, így Czirfusz Márton, Jelinek Csaba, Kovács András Donát és Farkas Jenő Zsolt, Mihály Melinda, Nagy Gábor (Nagy Erikával közösen), valamint Velkey Gábor. A tanulmányok a Tér és Társadalom honlapján érhetők el.

TOVÁBB >>>
A KRTK kutatóinak tanulmányai Nagy Imre 65. születésnapjára írt tiszteletkötetben
A KRTK kutatóinak tanulmányai Nagy Imre 65. születésnapjára írt tiszteletkötetben

2019. december 17-én Kaposváron ünnepélyesen bemutatták a KRTK RKI korábbi kollégájának, jelenleg is több projektben résztvevő külső munkatársának, Nagy Imrének 65. születésnapjára írt tiszteletkötetet. A kötetet Gál Zoltán (tud. főmunkatárs, RKI) és Ricz András (elnök, RTT Szabadka) szerkesztették. A kötetben többek között a Fertő Imre (főigazgató, KRTK), valamint a KRTK RKI kollégái közül Fodor István, Gál Zoltán, Hajdú Zoltán, Hardi Tamás, Kovács Sándor Zsolt, Mezei Cecília, Pámer Zoltán, Rácz Szilárd, Varjú Viktor és Velkey Gábor jegyeztek tanulmányt. A tanulmánykötet kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2020/2021-es tanévre vonatkozó felvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2020. május 31.

TOVÁBB >>>
A Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő rendezvénye

2020. február 20-án 15 órától, a KRTK RKI győri osztályán rendezik a Magyar Urbanisztikai Társaság Győr-Moson-Sopron megyei csoportjának következő eseményét, amelyen Koronika Tamás (cégvezető, Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.) „A hulladékgazdálkodás helyzete Győr és agglomerációjában a számok tükrében” című előadását hallgathatják az érdeklődők. További részletek kattintás után olvashatók, a szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

TOVÁBB >>>
Hajdú Zoltán a Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetője

Az RKI Dunántúli Tudományos Osztály új osztályvezetőt választott Hajdú Zoltán személyében, aki 2020. január 1-jével kezdődően tölti be ezt a tisztséget.

TOVÁBB >>>
Pámer Zoltán megvédte doktori disszertációját

Az RKI tudományos segédmunkatársa, Pámer Zoltán 2019. november 26-án 100%-os eredménnyel védte meg „A területi kormányzási struktúrák hatása a határon átnyúló együttműködésre – négy határrégió összehasonlító elemzése” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájában. Kollégánknak gratulálunk és további sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Vigvári András az MTA-SYLFF ösztöndíj nyertesei között

A KRTK RKI tudományos segédmunkatársa, Vigvári András 2020. januárjától kezdődően 10 hónapon keresztül az MTA-SYLFF ösztöndíjában részesül, aki az ösztöndíjas időszak alatt a „Kiszorulás a városokból: a lakhatási szegénység új formái Magyarországon a 2008-as gazdasági válság után” témában folytat kutatást. Kollégánknak gratulálunk, és tovább sikereket kívánunk!

TOVÁBB >>>
Kollégáink előadásai a Magyar Urbanisztikai Társaság éves konferenciáján

2019. november 6-án, Budapesten rendezte meg éves konferenciáját a Magyar Urbanisztikai Társaság. Intézetünkből Gál Zoltán "Egyetem és város", Jóna László "A közösségi terek és a növényzet jelentősége a jövő nagyvárosaiban", Lados Mihály "Okosváros megközelítés alkalmazása természet alapú városfejlesztési megoldásokkal (Győr)", Nagy Gábor "Alföldi nagyvárosi lakáspiacok ciklikus átalakulása az utolsó két évtizedben", Rácz Szilárd "Pécs múltja, jelene és jövője" és Rechnitzer János "Adalékok a magyar nagyvárosok fejlődési pályájának tanulmányozásához" címmel tartott előadást.

Bolyai+ nyertesek 2019/2020.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2019/2020. tanévi Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját az intézet két kutatója nyerte el. Kovács András Donát a Debreceni Egyetemen "Az új környezeti paradigma kiemelkedő szerepe Közép-Európa rurális térségeiben"; Rácz Szilárd a Széchenyi István Egyetemen "A gazdasági tőke meghatározó elemei Közép- és Délkelet-Európa regionális központjaiban" témában végez 10 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.

Regionális tudományi doktori képzés Győrben

A Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2019/2020-as tanévre vonatkozó pótfelvételi felhívás a tovább feliratra kattintva elérhető. Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 20.

TOVÁBB >>>
Vitaülés a társadalmi innováció társadalmi-területi aspektusairól

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Gazdálkodástudományi Kar EFOP 3.6.2 társadalmi innováció kutatócsoportja, és az MTA KRTK Egyenlőtlenség Horizontális Műhelye közös vitaülést szervez a társadalmi innováció társadalmi-területi aspektusairól. Az eseményre 2019. május 30-án 14 órai kezdettel a Budapesti Corvinus Egyetemen kerül sor. A részletes program kattintás után olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

TOVÁBB >>>
Fiatal Regionalisták XI. Konferenciája – Győr, 2019. június 21–22.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság, az MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya és a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola ezúton tisztelettel meghívja Önt a Fiatal Regionalisták XI. Konferenciájára, melynek témája: A nagyvárosfejlődés útjai Kelet-Közép-Európában – múlt, jelen és jövő.

TOVÁBB >>>
Egészségegyenlőtlenségek Magyarországon - workshop-meghívó

Az MTA KRTK RKI Társadalmi egyenlőtlenségeket kutató horizontális műhelyének következő rendezvénynek témája: Egészségegyenlőtlenségek Magyarországon. Az eseményt 2019. április 1-jén rendezik Budapesten, az MTA Tóth Kálmán utcai kutatóházában. A részletes program kattintás után olvasható, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

TOVÁBB >>>
Az MTA KRTK RKI kollégái az MTA újonnan választott közgyűlési képviselői között

Az MTA köztestülete megválasztotta a Közgyűlés nem akadémikus tagjait a következő három évre. Intézetünk kollégái közül Faragó Lászlót a IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya, Timár Juditot a X. Földtudományok Osztálya nem akadémikus közgyűlési képviselői közé választották.

TOVÁBB >>>