KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Miniszteri elismerés Bálint Dórának
Miniszteri elismerés Bálint Dórának

Bálint Dóra (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) a 2021. évi Nemzetközi Földrajzi Olimpián helytállt magyar válogatott két versenyzőjének, az aranyérmet szerzett Csada Lili és az ezüstérmes helyezést elért Balogh Zsófi felkészítésében végzett munkájáért miniszteri elismerésben részesült, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, köznevelésért felelős államtitkára, Dr. Maruzsa Zoltán adott át. Az eredetileg Isztambulban megrendezésre kerülő, a járványhelyzet miatt végül 2021 augusztusában online megvalósult világversenyen több, mint 46 ország 184 diákja vett részt. A négy fős magyar válogatott tagjai közül két diák egyéni felkészítésében vett részt Dóra - 2019 óta szabadidejében dolgozott a versenyzőkkel. Felkészítő rendszere egyénre szabott és saját fejlesztésű, az olimpia feladatait szimuláló feladatgyűjteményre épül. Kollégánknak gratulálunk, és további szakmai sikereket kívánunk!

Megjelent a Deturope 2021/2. lapszáma Egyed Ildikó és Rácz Szilárd vendégszerkesztésében
Megjelent a Deturope 2021/2. lapszáma Egyed Ildikó és Rácz Szilárd vendégszerkesztésében

Megjelent a Deturope folyóirat 2021/2. tematikus lapszáma, amelynek vendégszerkesztői Egyed Ildikó (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) és Rácz Szilárd (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) voltak. A lapszám, amely a Magyar Regionális Tudományi Társaság 2020. évi Vándorgyűlésén előadott tanulmányokból közöl válogatást, a közép-európai központi és periférikus régiók lehetőségeit tárgyalja. A tematikus számban megjelent írások között megtalálható James Wesley Scott (külső munkatárs, KRTK RKI) írása, Egyed Ildikó és Horeczki Réka (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) közös tanulmánya, Finta Istvánnak (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) Dombi Péterrel (informatikus, KRTK RKI DTO) közösen jegyzett írása, illetve Pámer Zoltán (tud. munkatárs, KRTK RKI DTO) publikációja. A lapszám tanulmányai már elérhetők online a Deturope folyóirat honlapján.

TOVÁBB >>>
Megjelent a Területi riport 2021 című kiadvány
Megjelent a Területi riport 2021 című kiadvány

Intézetünk egy új kiadvánnyal jelentkezik, amely eltérő területi léptékek alkalmazása mellett kívánja bemutatni az alapvető társadalmi–gazdasági folyamatokat. A szerzők célja az, hogy hazai folyamatok jobb megértése érdekében kitekintést nyújtson szűkebb (Kelet-Közép-Európa) és tágabb (EU) térségünk folyamataira is. A kiadvány az elmúlt tíz év folyamatainak bemutatása mellett kitér a napjaink nagy kihívását jelentő COVID–19 pandémia hatásaira, illetve várható jövőbeli folyamatokra is, így egy ágens alapú népességelőrejelzés mellett a robotizáció további térhódításának várható térségi hatásai is helyet kaptak a kötetben. A kiadvány Open Access, a tartalma tovább kattintást követően érhető el.

TOVÁBB >>>
Megjelent a Tér és Társadalom 2021/4. lapszáma
Megjelent a Tér és Társadalom 2021/4. lapszáma

A Tér és Társadalom 2021. évi negyedik száma „Térbeli igazságosság: Tanulmányok a térbeli igazságosság fogalmáról, összefüggéseiről és hiányáról” címmel angol és magyar nyelvű tematikus lapszámként jelent meg, Keller Judit (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO), Kovács Katalin (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Virág Tünde (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO) szerkesztésében. A tematikus számban közölt tanulmányok a térbeli és egyben társadalmi igazságosság koncepciója köré szerveződnek. A szerzők és szerkesztők közös célja, hogy ösztönözzék a további hazai kutatásokat, s egyben kapcsolódjanak a nemzetközi tudományos diskurzushoz. A lapszámban több intézeti kolléga írása is megjelent: Timár Juditnak (tud. főmunkatárs, KRTK RKI ATO) a szerkesztőkkel jegyzett közös cikke; Tagai Gergely (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO) írása; Kovai Cecília (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) és Szőke Alexandra (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO) közös tanulmánya; Velkey Gábor (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO) és Mihály Melinda (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI ATO) Gál Izórával publikált társszerzős tanulmánya; Kovács Katalin Elizabeth Brooks-szal közösen jegyzett publikációja; Keller Judit és Virág Tünde közös írása, illetve; Pálné Kovács Ilona (kutatóprofesszor, KRTK RKI DTO) tanulmánya.

TOVÁBB >>>
Podcast: Lehet-e a társadalom innovatív?
Podcast: Lehet-e a társadalom innovatív?

A Társadalomtudományi Kutatóközpont „A véleményeken túl” című podcast sorozatában Boda Zsolt (főigazgató, TK) beszélgetett Havas Attilával (tud. főmunkatárs, KRTK KTI), Keller Judittal (tud. munkatárs, KRTK RKI KÉTO), Medve-Bálint Gergővel (tud. főmunkatárs, TK) és Virág Tündével (tud. főmunkatárs, KRTK RKI KÉTO). A műsorban többek között a következő kérdésekre igyekeznek választ találni: Hogyan lehet támogatni a társadalom aktivitását saját problémáinak megoldásában? Mi lehet a szerepe az állami politikáknak a társadalmi innováció támogatásában? Milyen kulturális feltételei vannak, és ezek a feltételek (például a bizalom) mennyiben állnak rendelkezésre Magyarországon?

TOVÁBB >>>
Emlékkonferencia és könyvbemutató Horváth Gyula születésének 70. évfordulójára
Emlékkonferencia és könyvbemutató Horváth Gyula születésének 70. évfordulójára

A Magyar Tudományos Akadémia Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya, a KRTK Regionális Kutatások Intézete, az MTA Regionális Tudományok Bizottsága és a Magyar Regionális Tudományi Társaság „Az időtálló regionális tudomány” címmel 2021. november 30-án, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében emlékkonferenciát és könyvbemutatót szervezett, a KRTK RKI egykori főigazgatója, Horváth Gyula professzor születésének 70. évfordulójára.

TOVÁBB >>>
AKTUALITÁSOK
Vasárus Gábor írása a KRTK blogban

A Portfolio.hu portál KRTK blogjában 2022. január 7-én jelent meg Vasárus Gábor (tud. munkatárs, KRTK RKI ATO) írása „A város és a társadalom peremére szorulva – problémák és megoldási lehetőségek” címmel. A bejegyzés kattintást követően olvasható.

TOVÁBB >>>
Nyílt hozzáférésű lett a Tér és Társadalom

A Tér és Társadalom folyóirat 2022. január 2.-tól nyílt hozzáférésű lett. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a nem előfizetők és nem regisztrált olvasók számára alkalmazott 3 hónapos embargó, így az elektronikus változat a megjelenésének pillanatától kezdve mindenki számára elérhető lett. Előfizetni ezentúl csak a nyomtatott változatra szükséges.

TOVÁBB >>>
Interjú Páthy Ádámmal a Kisalföldben

D. Pusztai Andrea készített interjút Páthy Ádámmal (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI NYUTO) Győr város lakosságszámának alakulásáról az állandó népességszám és a lakónépesség különbségeiről és Győr demográfiai jövőjéről. A cikk a nyomtatott Kisalföldben jelent meg 2021. december 29-én, “Győr a százötvenezres város” címmel.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás tudományos titkári munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete pécsi központjában

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézete pályázatot hirdet tudományos titkári munkakör betöltésére az intézet pécsi központjában. Az álláshely rész munkaidős (heti 30 óra), és határozatlan időre szól. A pályázat benyújtásának határideje: 2022. január 15. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Elindult a City.hu Várostudományi Szemle című folyóirat

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XIX. Vándorgyűlésén, 2021. november 4-én került bemutatásra a City.hu Várostudományi Szemle című folyóirat, amely egy új fórum a regionális tudomány szolgálatában. Az új periodika főszerkesztője Prof. Dr. Szirmai Viktória (TK SZI), a szerkesztőség tagja Egyed Ildikó (tudományos munkatárs, KRTK RKI DTO), a szerkesztőségi titkár pedig Kézai Petra (tudományos segédmunkatárs, KRTK RKI NYUTO). A szerkesztőbizottság elnöke Prof. Dr. Rechnitzer János (kutatóprofessor emeritus, KRTK RKI NYUTO). További tudnivalók a folyóirat honlapján olvashatók.

TOVÁBB >>>
T. Mérey Klára 1927–2021

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy dr. T. Mérey Klára, a történelemtudomány doktora 94. évében elhunyt. 1952-től 1990-ig, nyugdíjba vonulásáig az MTA Dunántúli Tudományos Intézetének tudományos főmunkatársa volt.

TOVÁBB >>>
Bálint Dóra megvédte doktori disszertációját

A KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztályának tudományos segédmunkatársa, Bálint Dóra sikeresen megvédte „Az online interakciók területisége egy hazai telekocsi-platform példáján” című doktori értekezését a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájában, 2021. október 11-én. Kollégánknak gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Pályázati felhívás kutatói munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete Dunántúli Tudományos Osztályán

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Dunántúli Tudományos Osztálya pályázatot hirdet tudományos kutatói munkakör betöltésére. Az álláshely a „Geopolitikai folyamatok és térképzetek Közép-Európában: Államok, határok, integráció és területi fejlődés” című NKFIH projekt keretében kerül meghirdetésre. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. november 10. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás kutatói munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézete Dunántúli Tudományos Osztályán

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének Dunántúli Tudományos Osztálya pályázatot hirdet tudományos kutatói munkakör betöltésére. Az álláshely teljes munkaidős (heti 40 óra), és határozatlan időre szól. A pályázatok benyújtásának határideje: 2021. szeptember 20. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
Pályázati felhívás intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont pályázatot hirdet intézetigazgató munkakör betöltésére a KRTK Regionális Kutatások Intézetében. Az intézetigazgató munkaköre határozott időre, legfeljebb 3 évig terjedő időtartamra szól. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. szeptember 15. A pályázattal kapcsolatos részletek kattintást követően olvashatók.

TOVÁBB >>>
IX. Falukonferencia – Pécs, 2021. szeptember 22–24.

„A vidéki Magyarország a pandémia korában” címmel rendezi meg a KRTK Regionális Kutatások Intézete a IX. Falukonferenciát, 2021. szeptember 22–24. között Pécsen. A konferencián való részvétel előadóként és szakmai érdeklődőként is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (határidő: 2021. augusztus 1.). Az eseménnyel kapcsolatos részletes tudnivalók és a regisztrációs felület tovább kattintást követően, a konferencia honlapján keresztül érhető el. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

TOVÁBB >>>
Fiatal Regionalisták XII. Konferenciája – Győr, 2021. október 1–2.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság, a KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztálya és a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola ezúton tisztelettel meghívja Önt a Fiatal Regionalisták XII. Konferenciájára, melynek témája: A regionális tudomány a tudománymetria tükrében. A jelentkezés és absztrakt beküldés határideje: 2021. szeptember 10. Az eseménnyel kapcsolatos további tudnivalók a kattintás után elérhető felhívásban olvashatók.

TOVÁBB >>>