Magyar Tudományos Akadémia
 

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA

KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

  • Magyar Tudományos Akadémia
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatói pályázatai
  • A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata

ÚSZT PÁLYÁZATOK

VEZETŐ HÍREINK
Fodor István köszöntése 80. születésnapja alkalmából
Fodor István köszöntése 80. születésnapja alkalmából

Az MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Osztálya, az MTA Pécsi Területi Bizottsága, valamint a Pécsi Tudományegyetem 2018. november 29-én a „Környezetünk a Kárpát-medence – Gondolatok egy életút körül” című tudományos konferenciával köszöntötte Fodor István Professzor Urat, a DTO kutató professzor emeritusát 80. születésnapja alkalmából.

TOVÁBB >>>
Pálné Kovács Ilona kitüntetése az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság ünnepi ülésén
Pálné Kovács Ilona kitüntetése az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság ünnepi ülésén

Az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) elnökségének döntése alapján a PAB legmagasabb díját, a PAB Ezüst plakettet Pálné Kovács Ilonának, az MTA levelező tagjának, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete kutatóprofesszorának ítélte. A díjat 2018. november 7-én, a Magyar Tudomány Ünnepe pécsi ünnepi ülésén adtak át. Gratulálunk a kitüntetéshez!

TOVÁBB >>>
Rechnitzer János kitüntetése a Magyar Regionális Tudományi Társaság 2018. évi vándorgyűlésén
Rechnitzer János kitüntetése a Magyar Regionális Tudományi Társaság 2018. évi vándorgyűlésén

A Magyar Regionális Tudományi Társaság 2018. október 18–19. között, Kecskeméten rendezett éves vándorgyűlésén, a szervezet közgyűlése a „Regionális Tudományért” kitüntető díjat adományozta kollégánknak, Prof. Rechnitzer Jánosnak, a regionális tudományban tanúsított több évtizedes oktató, kutató és tudományszervező tevékenységéért.

TOVÁBB >>>
Főtitkári kutatói elismerés Váradi Monika Máriának
Főtitkári kutatói elismerés Váradi Monika Máriának

Kiemelkedő tudományszervezői, igazgatási, fenntartási, szolgáltatási vagy üzemeltetési munkájukért tizenhatan, kutatói teljesítményükért pedig tizenketten vehették át Török Ádámtól, az MTA főtitkárától az Akadémia vezetői által alapított elismeréseket. A díjazottak között van intézetünk tudományos főmunkatársa, Váradi Monika Mária is, aki több évtizedes kutatói munkájának elismeréseként vehette át a kitüntetést.

TOVÁBB >>>
Jelinek Csaba sikeres szereplése a "Fiatal kutatók félidőben" című konferencián
Jelinek Csaba sikeres szereplése a "Fiatal kutatók félidőben" című konferencián

2018. szeptember 26-án az MTA Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakbizottsága beszámoló konferenciát szervezett „Fiatal kutatók félidőben” címmel a szakterületileg érintett kutatóközpontok és intézetek félidős (2016–2019. ciklus) fiatal kutatóinak részvételével. Az intézetet Jelinek Csaba képviselte. Összesen húsz előadó mutatkozott be idén, igen színvonalas előadásokkal. A szakbizottság értékelése során a legjobb előadás díját Jelinek Csabának ítélte "Városrehabilitáció és társadalmi egyenlőtlenségek: Egy közpolitikai eszköz 40 éve" című előadásáért.

TOVÁBB >>>
Agents of change in old industrial regions in Europe
Agents of change in old industrial regions in Europe

Az MTA KRTK RKI ATO békéscsabai csoportja nemzetközi konzorcium tagjaként sikeresen pályázott egy, a Volkswagen Stiftung által támogatott kutatási projekt támogatására Nagy Erika tudományos főmunkatárs vezetésével. A projekt címe: „Agents of change in old industrial regions in Europe”. A kutatás az ipari térségek kis- és középvárosi centrumainak megújulási folyamataira, elsősorban ezek intézményi kontextusára fókuszál. Minden partner két-két hazai terepen végez kutatásokat, egy-egy fiatal (pályakezdő) kutató bevonásával. A projektvezető intézmény a lipcsei Leibniz Institute für Landerkunde; a partnerek az MTA KRTK mellett: Unviersity of Lund; Jan Evangelista Purkyne Unviersity, Usti nad Labem; University of Cardiff. A kutatás 2019. január 1-én indul, időtartama három év, teljes összege 925.200 euró (ebből az MTA KRTK 100.200 euróval részesedik). Az MTA KRTK feladata a magyarországi terepeken (Tatabánya,Tiszaújváros) végzendő kutatás mellett a projekthez kötődő kommunikációs feladatok ellátása.

AKTUALITÁSOK
RuRES projekt záró konferencia - 2018. december 17.

Az Interreg magyar-horvát határon átnyúló program keretében megvalósuló "Renewable energy sources and energy efficiency in a function of rural development" (RuRES) projekt zárókonferenciájára 2018. december 17-én kerül sor a horvátországi Eszéken. Az eseményen a résztvevők megismerhetik a projekt eredményeit, és a megvalósított tevékenységeket. A konferencia részletes programja kattintás után érhető el, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

TOVÁBB >>>
RURES Program - könyv

Megjelent a RuRES projekt kutatási eredményeit összefoglaló tanulmánykötet. Az angol nyelvű változata letölthető a "Tovább" linken.

TOVÁBB >>>
Tatay Lászlóné főigazgatói elismerése

Tatay Lászlóné gazdasági előadó kolléganőnk az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársaként nyújtott kiemelkedő teljesítményéért főigazgatói elismerésben részesült. Gratulálunk!

TOVÁBB >>>
Faragó László előadása Budapesten

Faragó László, az MTA KRTK RKI tudományos tanácsadója, tart előadást „Térkoncepció és megvalósításuk” címmel Budapesten, a MÉSZ Székházban, 2018. december 6-án 17 órától. Az eseményre a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozata által szervezett multidiszciplináris előadássorozat részeként kerül sor. Az előadás rövid bemutatója kattintás után olvasható.

TOVÁBB >>>
A VI. Alföld Konferencia programja

2018. december 6-án Békéscsabán, az MTA KRTK RKI főszervezésében kerül sor a VI. Alföld Konferenciára, amelynek témája "Újrakezdők a periférián – Leszakadás, válság és helyi válaszok az Alföldön és azon túl". A konferencia részletes programja kattintás után érhető el.

TOVÁBB >>>
Helyi közpolitikák és marginalitás workshop

2018. november 12-én "Helyi közpolitikák és a marginalitás (újra)termelődése zsugorodó városokban" címmel workshopot rendeznek az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete budapesti osztályán, az MTA Humán Tudományok Kutatóházában. A rendezvény részletei tovább kattintással érhetők el, a szervezők szeretettel várják az érdeklődő szakmai közönséget.

TOVÁBB >>>
Németh Krisztina kitüntetése a Magyar Szociológiai Társaság vándorgyűlésén

A Magyar Szociológia Tárasaság (MSZT) Némedi Dénes díját az idei évben Németh Krisztina kapta. A díjat, amelyet minden évben annak a fiatal kutatónak ítélik oda, aki a szociológiatörténet illetve a szociológiaelmélet területén kimagasló teljesítményt nyújtott, kollégánk a társaság 2018. évi vándorgyűlésén vette át. E mellett Németh Krisztinát az MSZT elnökségi tagjává is választották. Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Rácz Szilárd doktori disszertációjának kitüntetése a Pannon Tudományos Napon

2018. október 17-én, Nagykanizsán rendezték meg az MTA Pécsi Területi Bizottsága (PAB) és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) által közösen szervezett Pannon Tudományos Nap (PTN) című konferenciát. A rendezvényen az MTA PAB a tavalyi év legjobb doktori disszertációjának járó díjat kollégánknak, Rácz Szilárdnak ítélte oda, a posztszocialista Délkelet-Európa térszerkezeti és városhálózati folyamatairól írt értekezéséért. Gratulálunk!

TOVÁBB >>>
Bolyai+ nyertesek

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévi Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíját az intézet három kutatója nyerte el. Kovács András Donát a Debreceni Egyetemen „Az új környezeti paradigma megjelenése Közép-Európa vidéki térségeiben”; Rácz Szilárd a Széchenyi István Egyetemen "A külföldi működő tőke lenyomata a közép- és délkelet-európai regionális központokban"; Varjú Viktor a Kaposvári Egyetemen „A körforgásos gazdaság - ökoinnovatív megoldások elterjedésének lehetőségei és akadályai” témában végez 10 hónapos témavezetői, oktatási, kutatási és disszeminációs tevékenységet.

New Challenges of Decentralization – Pécs, 2019. május 9–10.

A Nemzetközi Földrajzi Unió és a Regionális Kutatások Intézete workshopot szervez, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Absztrakt leadási határidő: 2019. január 15. Részletek a konferencia honlapján.

TOVÁBB >>>
VI. Alföld Konferencia – Békéscsaba, 2018. december 6.

Téma: Újrakezdők a periférián – Leszakadás, válság és helyi válaszok az Alföldön és azon túl. Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 30. A részletes program és a jelentkezési lap a tovább feliratra kattintva érhető el.

TOVÁBB >>>
Új tudományos titkár

Az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete tudományos titkári feladatait 2018. szeptember 16-tól Páger Balázs, a Dunántúli Tudományos Osztály kutatója látja el.

TOVÁBB >>>