KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

VEZETŐ HÍREK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

Csatári Bálint (1949–2019)

 

Csatári Bálint egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem matematika-földrajz szakán végezte, majd 1975-ben a Gazdaságföldrajzi Tanszék gyakornokaként a „Természeti és társadalmi tényezők kölcsönhatása a Sárrét népességére és településhálózatára” című tézissel egyetemi doktori oklevelet szerzett. 1986-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem címzetes, majd félállású egyetemi docense lett, ahol oktatási tevékenységét egészen a 2010-es évek elejéig töretlenül folytatta.

 

1984-től az MTA Földrajztudományi Kutató Intézet, majd az MTA Regionális Kutatások Központja kecskeméti Településkutató Csoportjának tudományos munkatársa, később osztályvezetője. 1992-től a Regionális Kutatások Központján belül megalakuló Alföldi Tudományos Intézet igazgatói posztját töltötte be egészen 2008-ig, majd az intézet kecskeméti osztályát vezeti 2008 és 2010 között. 2018-tól az MTA emeritus kutatója.

 

Nemrég betöltött 70. születésnapja alkalmából megjelent „Alföldi kaleidoszkóp – A magyar vidék a XXI. században” című kötettel tisztelegtek Csatári Bálint vidékföldrajzban és az Alföld kutatásában szerzett múlhatatlan érdemei előtt volt kollégái, tanítványai és barátai.

 

Csatári Bálint önéletrajza

 

A Szabad Föld Csatári Bálinttal készült interjúja (2019. január 19.)

 

A Kecskeméti TV pódiumbeszélgetése Csatári Bálinttal (2018. május 29.)