KÖZGAZDASÁG- ÉS REGIONÁLIS TUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT

REGIONÁLIS KUTATÁSOK INTÉZETE

English | Oldaltérkép | Bejelentkezés

AKTUALITÁSOK

ÚSZT PÁLYÁZATOK

V. Alföld Kongresszus

  

 

Polarizáció–Függőség–Krízis – Eltérő térbeli válaszok

Transzdiszciplináris konferencia

 

  

Békéscsaba, 2013. november 7.

MTA KRTK Alföldi Tudományos Osztály (5600 Békéscsaba, Szabó Dezső utca 42. )

 

  PROGRAMVÁLTOZÁS!   A gazdasági válság a mi rendezvényünket is elérte, ezért a legnagyobb sajnálatunkra a korábbi, hagyományos, kétnapos kongresszust, mely találkozási pontja volt a tudomány és a területfejlesztés szereplőinek, kénytelenek voltunk alapvetően tudományos célú, egynapos rendezvénnyé szűkíteni. Mivel – örömünkre – Békéscsaba más rendezvényeknek is otthont ad 2013 őszén, helyi szponzorálási csatornáink erősen beszűkültek, így a konferenciát saját erőforrásainkból és a részvételi díjakból finanszírozzuk. Szeretnénk ezúton is jelezni, hogy a reigsztrációs díjat 5.000 Ft-ra mérsékeltük a rendezvény időtartamának rövidülése miatt. Ez magában foglalja a részvétel, az ebéd és a kávészünetben a büfé szolgáltatásainak díját.
 

Az idén 40 éves MTA KRTK Alföldi Tudományos Osztály Békéscsabai Kutatócsoportja – húsz éves hagyományt követve – megrendezi az V. Alföld Kongresszust. A konferencia fókuszában ezúttal a válság, a függőség, a növekvő térbe  li-társadalmi egyenlőtlenségek problémaköre, illetve az ezekre adott/adható helyi és térségi  válaszok  állnak. Közös gondolkodásra, vitára várjuk a különböző szakmák, tudományterületek képviselőit, a döntéshoz  ókat, és a civil szervezeteket is az alább felsorolt témakörökben. 

Tervezett programunk

09:30 – 10:30  Regisztráció

10:30 – 12:15  Plenáris ülés Levezető: Dr. Perger Éva igazgató, MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete

10:30 – 10:45 Köszöntőt mond: Dr. Medgyasszay László, a Nemzeti Vidék Hálózat igazgatója

10:45 – 11:10 Dr. Csatári Bálint (az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet volt igazgatója): Töprengések az Alföld fejlődéséről – 40 éves visszatekintés

11:10 – 11:35 Prof. Kovács Zoltán (az MTA Doktora, Szegedi Tudományegyetem): Város-vidék kapcsolatok nagyvárosi térségekben

11:35 – 12:00 Dr. Váradi Monika Mária (MTA KRTK RKI Közép és Észak-magyarországi Osztály): A szegénység térbeli megjelenése és társadalmi hatásai

12:15 – 13:15  Ebéd a Magyar Király vendéglőben

13:30 – 15:00  Szekcióülések

15.00 – 15.15  Kávészünet

15:15 – 16.45  Szekcióülések

16:45 – 17:20  Záró plenáris ülés, a szekcióelnökök összefoglalói 10-10 percben

17:20-tól  40. éves a Békéscsabai Csoport – rövid kötetlen ünneplés

 

Az eddig beérkezett előadás absztraktok alapján a következő témákban szeretnénk szekcióülést szervezni:

  1. Gazdasági átalakulás és fenntartható fejlődés
  2. Társadalmi marginalizáció, periferizálódás, szegénység
  3. Vidékpolitika, területi és társadalmi tőke, a civil  szféra szerveződései

A szekciók előadóit 10-12 perces referátumra szeretnénk felkérni minden résztvevőt, hogy teret tudjunk biztosítani a várható kérdéseknek, hozzászólásoknak és vitának.

A konferencia előadásait nem „klasszikus” konferencia-kötetben szeretnénk megjelentetni; helyette a nívós földrajzos és regionális tudományi publikációs fórumok körében is  jegyzett „Alföldi tanulmányok” újraindítását tervezzük, amelyben előzetes lektorálás után az előadók által beküldött kéziratokból közlünk válogatást (1-1 kis íves tanulmány/24-28.000 leütés). Lehetőséget látunk továbbá 2014 folyamán egy tematikus szám szerkesztésére is a Tér és Társadalom című referált folyóiratban, ahol további 6-8 publikáció megjelentetése lehetséges.

A konferenciára történő jelentkezés online regisztrációs rendszeren keresztül lehetséges. Kérjük, részvételi szándékukat az alábbi linkre kattintva jelezzék. Rendszerünk automatikus választ küld, amely segítségével beléphetnek a regisztrációs oldalra. Kérjük, hogy 2013. szeptember 30-ig szíveskedjenek regisztrálni. Minden már regisztrált résztvevőt kérünk, hogy részvételi szándékát szíveskedjen megerősíteni a lenti közvetlen e-mail címek valamelyikén. Ha van Önök között olyan, aki már átutalta a korábbi jelentkezési lapon jelzett részvételi díjat, a különbözetet természetesen visszautaljuk a számlájára. Regisztrálni a következő http-címen lehet:

http://surveyor.rkk.hu/index.php?sid=17851&lang=hu

 

Kapcsolat:

Nagy Gábor, csoportvezető
Vámosné Zöld Márta, titkárnő
MTA KRTK ATO Békéscsaba, Szabó Dezső u. 42.

Tel/fax: 66-441801; 328577

e-mail: nagyg@rkk.hu; zoldm@rkk.hu